Δεν έχει τέλος η ασυνέπεια της πολιτείας προς τους αγρότες της Κρήτης, αποδεικνύοντας συνεχώς ότι δεν τους έχει σε πρώτη προτεραιότητα.
Το νέο σκάνδαλο έρχεται με τα κονδύλια που κατανέμονται ανά περιοχή στην Ελλάδα και αφορούν στα Σχέδια Βελτίωσης. 
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) με ανοικτή επιστολή της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη επισημαίνει το ενδεχόμενο να υπαχθούν τελικά μεγάλες εταιρείες με καθετοποιημένες μονάδες από την παραγωγή στην τυποποίηση και να «πεταχτούν» έξω από το πρόγραμμα οι Νέοι Αγρότες. Η ΟΑΣΝΗ διερωτάται μάλιστα αν πρόκειται για ατόπημα του υπουργείου ή για σκοπιμότητα «Μακάρι να πρόκειται για λάθος. Ανησυχούμε όμως στο ενδεχόμενο έντεχνης αποθάρρυνσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των νέων αγροτών να μπουν στο πρόγραμμα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία στην επιστολή της στον Υπουργό παρόλο που οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ζουν με την αγωνία της επιβίωσης, ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε σχέδια βελτίωσης των εκμεταλλεύσεων τους.
Όπως αναφέρει η ΟΑΣΝΗ, «οι ενστάσεις μας λοιπόν είναι οι εξής:
-Θεωρούμε άνιση έως και απαράδεκτη την κατανομή του προϋπολογισμού δίνοντας σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η δική μας (Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) 35 εκατ. Ευρώ (10 εκατ. Ευρώ σε νέους αγρότες και 25 εκατ. Ευρώ για τους υπόλοιπους) από τα 285 εκατ. Ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού. Για ποια ανάπτυξη λοιπόν στον πρωτογενή τομέα μιλάμε όταν μόνο οι νέοι αγρότες αυτής της ενότητας είναι περίπου 1.100 και θα μπορούν να καλυφθούν 50 με 60 αιτήσεις και αυτές μεσαίου τύπου και οι υπόλοιποι 200 με 280.
-Περνώντας στο κομμάτι της υλοποίησης κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις: Για πρώτη φορά μπαίνει κατώφλι βαθμολογίας με 40 μόρια έναντι 52 κριτηρίων αξιολόγησης που με μια πρώτη ματιά θεωρούμε ότι είναι δύσκολο έως αδύνατον να ενταχθούν Νέοι αγρότες και κατ’ επέκταση και οι υπόλοιποι αγρότες ειδικά της φυτικής παραγωγής.
Ευχόμαστε να είναι απλά μια αστοχία του Υπουργείου και όχι μια έντεχνη απένταξη των αγροτών με στόχο την ένταξη των εταιριών (νομικά πρόσωπα) με επενδύσεις στην τυποποίηση – καθετοποίηση παραγωγής που μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν, τονίζει στην επιστολή της η ΟΑΣΝΗ και καταλήγει:
Κύριε Υπουργέ ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη από Σχέδια Βελτίωσης μικρά και ευέλικτα, αυτά είναι που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα .Αλλάξτε τον τρόπο διαχείρισης – τον τρόπο λειτουργίας των καταστάσεων και των πεπαλαιωμένων πλέον λογικών του Υπουργείου πάρτε πίσω την προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές για να πάνε επιτέλους τα χρήματα σ’ αυτούς που παράγουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook