Την Τετάρτη  στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στη Χαλέπα Χανίων, η παρουσίαση του βιβλίου «Δημόσια Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια και Υγειονομική Πολιτική στην Κρητική Πολιτεία (1898-1913)» του Ιωάννη Πολυχρονίδη, που εκδόθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης.

Ομιλητές θα είναι οι  Εμμανουήλ Σκουλάκης, Ιατρός, Δήμαρχος Χανίων, Εμμανουήλ Παπαδάκης, Ιατρός Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Ιατρός πρ. Δήμαρχος Χανίων και ο Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Αντιφώνηση θα κάνει ο συγγραφέας, Ιωάννης Πολυχρονίδης.

Ο τόμος, είναι μία μελέτη της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και της Υγειονομικής πολιτικής κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα θέματα, όπως τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιδημιών, η υγιεινή των πόλεων, των σχολείων, των φυλακών, ο έλεγχος τροφίμων και δημόσιων χώρων, η αντιμετώπιση της λέπρας και της πορνείας, η οργάνωση και λειτουργία των νοσοκομείων και των παραρτημάτων τους, το υγειονομικό προσωπικό, η υγειονομική υπηρεσία της Κρητικής Χωροφυλακής και η κτηνιατρική υπηρεσία. Επίσης περιλαμβάνεται η υγειονομική νομοθεσία, η οργάνωση και η κοινωνική πρόνοια της Κρητικής Πολιτείας. Επιπρόσθετα, ο συσχετισμός με τις ανάλογες εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία επιτρέπει την ένταξη του παραδείγματος της Κρήτης στη συνολική θεώρηση, ενώ η συνεξέταση της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας του νησιού, καθώς και η παρουσίαση της κατάστασης στην Κρήτη κατά την προηγούμενη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας βοηθούν στην πληρέστερη πραγμάτευση του θέματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τόμος έλαβε το βραβείο του Γερουλάνειου Ιδρύματος για το έτος 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook