Την επιτακτική ανάγκη για καθαρισμό του φαραγγιού στο Βενεράτου και του ποταμού Απόλλωνα από τα λύματα τριών οικισμών, διαπίστωσαν όσοι πήγαν το Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 στο χώρο.

 Ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου «Απόλλων», οι Minoistas, οι εκπρόσωποι του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας με την πολύτιμη συμπαράσταση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, αποφάσισαν να αναπτύξουν νέες δράσεις με σκοπό τον καθαρισμό του φαραγγιού, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει  η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία.

Στην εκδήλωση συμβολικού καθαρισμού και ανάδειξης του προβλήματος στο φαράγγι του Βενεράτου, μετείχαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Βενεράτου, Κερασίων, Σίβα, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι Γονέων, ο σύλλογος Γυναικών πρώην δημοτικής ενότητας Παλιανής και σπουδαστές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας – Εργαστήριο Τοπικής Ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης.

Εμπράκτως έδειξαν τη συμπαράσταση τους ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος νησιώτικων υγρότοπων του WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιάν, εκπρόσωποι του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και οι Minoistas.

 

Η δραστηριότητα ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου με συζήτηση για το πρόβλημα στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι. Ακολούθησε συμβολικός καθαρισμός από στερεά απορρίμματα. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο δύσβατο φαράγγι από κατοίκους του Βενεράτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Καλούστ Παραγκαμιαν στο φαράγγι εξακολουθούν παρόλα αυτά να ζουν εκατοντάδες είδη ζώων και  περισσότερα από 200 είδη φυτών!

Αίσθηση προκάλεσαν οι περιγραφές που έγιναν από παλαιότερους για το φαράγγι πριν την οικολογική του υποβάθμιση. Στα πεντακάθαρα νερά του Απόλλωνα, μάθαιναν - μέχρι πριν 30 χρόνια- να κολυμπούν τα παιδιά του Βενεράτου. Εκεί ζούσαν χέλια, καβούρια και άλλα ζώα και φυτά που σήμερα έχουν εξαφανιστεί.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν την εκπληκτική ομορφιά του φαραγγιού αλλά και το οικολογικό έγκλημα που συντελείται σε αυτό το χώρο. Η ρύπανση του ποταμού Απόλλωνα συνιστά έγκλημα κατά της φύσης αλλά και μόνιμη απειλή για την δημόσια υγεία, αφού ένας πανέμορφος υγροβιότοπος έχει μετατραπεί σε χώρο απόρριψης των λυμάτων τριών οικισμών της περιοχής, χωρίς την παραμικρή επεξεργασία! Οι παριστάμενοι αποφάσισαν να εντείνουν τις δράσεις τους ώστε σταματήσει η ρύπανση του φαραγγιού και ο υγρότοπος να ξαναβρεί την οικολογική ισορροπία του.