Θέμα πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται να θέσει η Νέα Δημοκρατία αµέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και την εξασφάλιση της πέµπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο εκτιµούν ότι διαφορετική στάση θα προκαλέσει σύγχυση για τις προθέσεις του κόµµατος, σε μια περίοδο όπου αρχίζει να καταγράφει σαφές προβάδισµα στις δηµοσκοπήσεις και τα πρώτα κέρδη από τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα «Νέα», υψηλόβαθµα στελέχη της Ν∆ υποστηρίζουν ότι η κοµµατική ηγεσία αναζητά τον πλέον κατάλληλο χρόνο στον οποίο θα πρέπει να εκδηλωθεί η σχετική κίνηση από τον Αντώνη Σαµαρά, αλλά εκτιμούν ότι η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή του αιτήµατος δεν ξεπερνά τον Σεπτέµβριο (και το βήµα της ∆ΕΘ), αλλά µπορεί να αποτελεί κεντρικό ζήτηµα της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις αρχές Ιουλίου.

Το δηµοσκοπικό προβάδισµα της Ν∆ που κατέγραψε η Public Issue (µε εκτίµηση εκλογικής δυναµικής στο 31% έναντι 27% του ΠΑΣΟΚ) έχει προκαλέσει ενθουσιασµό στο γαλάζιο στρατόπεδο, αλλά από την κοµµατική ηγεσία επιχειρείται τα γαλάζια στελέχη να κινηθούν σε χαµηλούς τόνους.

Συνεργάτες του κ. Σαµαρά κάνουν λόγο για «νέο πολιτικό τοπίο» και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το προσεχές διάστηµα η Ν∆ θα εµφανίσει ακόµη µεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης και το προβάδισµά της θα διευρυνθεί.

Έντονη κριτική

Πάντως, έντονο προβληµατισµό προκαλεί στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού η κλιµάκωση των επιθέσεων που δέχεται η Ν∆ από εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επίτιμου προέδρου των Γερµανών Χριστιανοδηµοκρατών (SCU) Έντµουντ Στόιµπερ.

«Το δικό μας, συντηρητικό αδελφό κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόµµα βγάζει τον κόσµο στους δρόµους για να διαδηλώνει ενάντια στα µέτρα λιτότητας» είπε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

Στον Έντμουντ Στόιμπερ απάντησε ο γραµµατέας της Ν∆ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος απέδωσε τα σχόλιά του σε «εσφαλµένη πληροφόρηση». «Η Ν∆ δεν οδηγεί την αναµέτρηση στο πεζοδρόµιο. ∆εν θέτει εκβιαστικά διλήµµατα στην ελληνική κοινωνία και δεν εµποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Το πρόβληµα στην Ελλάδα δεν είναι η Ν∆ και λυπούµαι όταν γίνονται τέτοιες αξιολογήσεις γιατί είναι κατάφωρα άδικες για το κόµµα μας» είπε.

Την ίδια ώρα, και με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ, ο αρθρογράφος της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, Βιττόριο Ντα Ρολντ γράφει:

«Ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού. Αντιτάχθηκε στο σχέδιο λιτότητας που θέλησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να μειωθούν οι φόροι, σε μια φάση κατά την οποία η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να πουλήσει την πολυτιμότερη περιουσία της, για να προσπαθήσει να αποπληρώσει ένα δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ. Μια ανεύθυνη πρόταση».

Η Sole 24 Ore (ιδιοκτησίας της Ένωσης Ιταλών βιομηχάνων) καταλήγει το άρθρο της σημειώνοντας:

«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά ο Σαμαράς, πολιτικός κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας με 160 δισ. ευρώ χρέη και την παρέδωσε με χρέη 300 δισ. ίσως δεν κατάλαβε ακόμη ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αθήνας και του ευρώ. Είναι πράξη ανευθυνότητας να παίζει, κανείς, με την (ελληνική) φωτιά σε μια φάση κατά την οποία, για να κερδηθεί μια εύκολη υποστήριξη γίνεται χρήση του λαϊκισμού, με την κρυφή πρόθεση να μπει σε δύσκολη θέση η σημερινή κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

» Αυτή την στιγμή, ο Σαμαράς -εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου και όταν ξεπεραστεί η φάση εκτάκτου ανάγκης και -μόνον τότε- να προσπαθήσει να διαδεχθεί τον σοσιαλιστή ηγέτη. Διαφορετικά, κινδυνεύει να αναγκασθεί να διαχειριστεί τα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης χώρας».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook