Τις θερμότερες ευχές τους και τη θετική τους ενέργεια στέλνουν οι κάτοικοι των Ανωγείων στους αθλήτες των Special Olympics που θα λάβουν μέρος στους αγώνες που θα ξεκινήσουν την 25 του μήνα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών.

Μ ε αυτά τα λόγια καλωσόρισε αθλητες και συνοδούς σήμερα στην περιοχή ο δήμαρχος Ανωγείων τονίζοντας ταυτόχρονα οτι \” νοιώθουμε χαρά και υπερηφάνεια γιατί φιλοξενούμε την διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας των αγώνων Special Olympics της Αθήνας\”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του δημάρχου κ. Σ. Κεφαλογιάννη:

\”Σήμερα νοιώθουμε χαρά και υπερηφάνεια γιατί φιλοξενούμε την διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας των αγώνων Special Olympics της Αθήνας.

Όμως ταυτόχρονα νοιώθουμε να αποδίδεται στον ιερό αυτό τόπο μια λησμονημένη οφειλόμενη τιμή. Γιατί από εδώ απάνω από το μεγάλο ιερό του Δία, το Ιδαίον Άντρο, ξεκίνησε από τα απώτατα χρόνια, σύμφωνα με τον Παυσανία, η αθλητική ιδέα από έναν Κουρήτη, τον Ιδαίο Ηρακλή.

Είναι γνωστό σήμερα πως οι αθλητικές και γυμναστικές ιδέες ήταν αναπόσπαστο συστατικό των θρησκευτικών τελετών του καθημερινού Βίου των Μινωιτών.

Έτσι η μινωική Κρήτη και ο μοναδικός πολιτισμός της, ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός άλλωστε, μπόλιασε και με τις αθλητικές ιδέες της την κατοπινή μυκηναϊκή Ελλάδα.

Μάρτυρας αδιάψευστος ο Παυσανίας που αναφέρει στα Ηλιακά του,

«ως προς τους ολυμπιακούς αγώνες, οι Ηλείοι, όσοι καταγίνονταν με τα πολύ παλιά πράγματα,

λένε πως, όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα ανέθεσε την φρούρηση του παιδιού στους Ιδαίους Δάκτυλους, που οι ίδιοι λέγονταν και Κουρήτες, και που είχαν έρθει από την κρητική Ίδη,

δηλαδή στον Κρηταγενή Ηρακλή, τον Παιωναίο, τον Επιμενίδη, τον Ιάσιο και τον Ίδα. Ο Ηρακλής που ήταν ο μεγαλύτερος στην ηλικία, χάριν παιδείας, έβαλε τους αδελφούς του να τρέξουν και τον νικητή τον τίμησε με στεφάνι αγριελιάς.

Στον Ιδαίο Ηρακλή λοιπόν ανήκει η δόξα πως πρώτος οργάνωσε τους αγώνες και πως τους ονόμασε Ολύμπια …… Αργότερα πενήντα περίπου χρόνια μετά τον κατακλυσμό που έγινε στην Ελλάδα επί Δευκαλίωνα, λένε πως ήρθε από την Κρήτη ο Κλύμενος, γιός του Κάρδυ, ένας απόγονος του Ιδαίου Ηρακλή, ο οποίος ίδρυσε και τους αγώνες στην Ολυμπία και βωμό προς τιμή των Κουρητών, προπάντων του προγόνου του Ηρακλή στον οποίο έδωσε το προσωνύμιο παραστάτης (βοηθός) …» Αυτά γράφει ο Παυσανίας.

Γι’ αυτό σας λέω πως σήμερα νοιώθουμε, με το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τα Ανώγεια,  πως αποδίδεται στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη τον γενέθλιο τόπο των Κουρητών,

που δίδαξαν στους ανθρώπους πέρα από την γνώση των τεχνών και την Κοινωνική Οργάνωση, τις ιδέες του αθλητισμού, η οφειλόμενη τιμή.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έκτοτε είναι μπολιασμένοι με τα ιδεώδη της άσκησης του νου και του σώματος, της ευγενούς άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Και είναι μεγαλύτερη η σημασία τους όταν στους αγώνες αυτούς παίρνουν μέρος νέοι από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερες δεξιότητες με τον τίτλο Special Olympics

Γι’ αυτό σήμερα στέλνουμε από τον Ψηλορείτη, τον γενέθλιο τόπο του Ιδαίου Ηρακλή της θερμότερες ευχές μας και την θετική μας ενέργεια στους αθλητές που θα πάρουν μέρος στους αγώνες που θα ξεκινήσουν την 25 του μήνα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών.

Αλλά και τους λαμπαδηδρόμους, που μεταφέρουν την γεμάτη μηνύματα ιερή ολυμπιακή φλόγα, τους χαιρετίζουμε για την ανιδιοτέλεια τους, για τα όλα αυτά τα μηνύματα που μεταφέρουν\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook