Εξαιρετικά επείγον θέμα χαρακτηρίζει την αποσυμφόρηση του Αεροδρομίου Χανίων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης με επιστολή που κατέθεσε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι η τρίτη κατά σειρά φορά σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, που ο Χανιώτης πολιτικός κάνει γνωστό το πρόβλημα στον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας τις άμεσες ενέργειες του, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή εκτέλεση των πολιτικών πτήσεων στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

«Όπως σας γνωστοποίησα -αναφέρει ο κ. Βαλυράκης στον ΥΠΕΘΑ- με την υπ’ αριθμ. 17277/01-06-2011 ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων αλλά και κατά την συνεδρίαση της μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στις 07-06-2011, υπάρχει πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ομαλή εκτέλεση πολιτικών πτήσεων και ιδιαίτερα των πτήσεων τσάρτερ, λόγω της έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αεροδρόμιο Χανίων "Γιάννης Δασκαλογιάννης"  και ειδικά μετά την κλιμάκωση των αεροπορικών  επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Μάλιστα, σε πρόσφατο αίτημα της ΥΠΑ για αύξηση των χρονοθυρίδων προσγείωσης, των αποκαλούμενων «σλοτ», κατά τα σαββατοκύριακα που η ζήτηση είναι αυξημένη, η απάντηση της 115 Π.Μ. ήταν αρνητική.

Επιπλέον -συνεχίζει- παρά το γεγονός ότι τα έργα που εκτελούνται στον βόρειο τροχόδρομο του Αεροδρομίου από την Αμερικανική Ευκολία της Σούδας έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα  να δοθεί στην κυκλοφορία, το πρόβλημα παραμένει καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται και οι πτήσεις πολλαπλασιάζονται.

Όπως αντιλαμβάνεστε -υπογραμμίζει- η ανησυχία των τουριστικών φορέων του Νομού είναι εντονότατη καθώς οι ακυρώσεις των πολιτικών πτήσεων έχουν οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εισοδημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων, επηρεάζοντας συνολικά την οικονομία της Δυτικής Κρήτης.

Δεδομένου ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον -καταλήγει στην επιστολή του ο Χανιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να αποσυμφορηθεί το Αεροδρόμιο των Χανίων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ενεργοποίηση και άλλων αεροδρομίων, όπως για παράδειγμα το γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος και να αποκατασταθεί η ομαλή εκτέλεση των πολιτικών πτήσεων στη Δυτική Κρήτη.»