Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν παρουσίασε την αληθινή κατάσταση της οικονομίας προεκλογικά και κατήγγειλε ότι υπάρχει κίνδυνος, στην προσπάθεια να σωθεί η οικονομία, «να περάσουμε πάνω από μία εκατόμβη», όπου τα θύματα θα είναι το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας.
Ο Ν.Σαλαγιάννης στον ΒΗΜΑ 99,5

Εξαπέλυσε βέλη και κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τη φοροδιαφυγή αναγκάζεσαι να στριμώξεις τους χαμηλόμισθους. Όσον αφορά στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, είπε πως το κόμμα δεν λειτουργεί πουθενά και πως το ίδιο συμβαίνει στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.

«Όσοι ασχολούνται με ζητήματα λαϊκά, δηλαδή με τα προβλήματα του κόσμου, είναι είτε ρομαντικοί είτε λαϊκιστές. Και τώρα έχουμε το φρούτο των αντιλαϊκιστών, αυτών δηλαδή που δεν ασχολούνται με μικροπράγματα, αλλά θέλουν να σώσουν την πατρίδα, το έθνος, τη φύση και το περιβάλλον και ότι όλοι εμείς που βάζουμε τα ζητήματα είμαστε απλώς υπηρέτες των μικροσυμφερόντων του λαού» είπε ο κ. Σαλαγιάννης.

«Μπορούμε να σώσουμε τη χώρα, την οικονομία, διαλύοντας την κοινωνία, κατακερματίζοντας τον κοινωνικό της ιστό, χωρίς κοινωνικό κράτος;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει «κανόνες που να ισχύουν για όλους, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε κι ένα κράτος δικαίου».

«Υπάρχει κίνδυνος, στο τέλος αυτής της επώδυνης πορείας -και είναι μεγάλο το βάρος της κυβέρνησης που ανέλαβε αυτή την επώδυνη πορεία- να μπορεσουμε να σώσουμε την οικονομία, να φτιάξουμε ένα κράτος οργανωμένο, αλλά αυτό το κράτος να μην είναι ένα κράτος δικαίου. Να μην είναι ένα κράτος αλληλεγγύης, αλλά να περάσουμε πάνω από μία εκατόμβη θυμάτων, που τα θύματα θα είναι το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας που βυθίζεται και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, που αυτοί και οι οικογένειές τους περνούν σήμερα έναν εφιάλτη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί δηλαδή να είμαστε ικανοί να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας, αλλά να μην είμαστε ικανοί να στεριώσουμε μία κοινωνία που θα μπορεί να έχει δικαιοσύνη» συνέχισε, αφήνοντας αιχμές προς τον υπουργό Οικονομικών.

«Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τη φοροδιαφυγή, που η ίδια η τρόικα έχει εκτιμήσει ότι είναι τεράστια, τότε εξαναγκάζεσαι για να πάρεις αυτά που χρειάζεσαι να στριμώξεις πολύ σκληρά το μεσαίο στρώμα της κοινωνίας και τους χαμηλόμισθους, κόβοντας δηλαδή συντάξεις και δώρα» δήλωσε.

Από τα βέλη του κ. Σαλαγιάννη δεν ξέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Στην ερώτηση τι απαντά σε όσους κρίνουν αναγκαία τα μέτρα, ο κ. Σαλαγιάννης απάντησε:

«Υπάρχουν ζητήματα που θα μπορούσαμε να τα διαπραγματευτούμε καλύτερα αν δεν κάναμε το θεμελιώδες λάθος να μην πούμε στον κόσμο προεκλογικά ότι μόνο \’αίμα και δάκρυα\’ έχουμε να πούμε γι΄αυτούς, έτσι που είναι η χώρα σήμερα».

«Εάν αυτό το λέγαμε, και τους πρώτους μήνες είχαμε οργανώσει έτσι την πολιτική μας, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ένα μνημόνιο με καλύτερους όρους» υποστήριξε.

Παράλληλα, με αφορμή τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, ο κ. Σαλαγιάννης άσκησε σκληρή κριτική στη λειτουργία του κόμματος. «Ποιος συζήτησε γι\’ αυτό το θέμα;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μεγάλη αμφιβολία τι αποτελεσματικότητα θα έχει το γεγονός ότι καταλύονται εργασιακές σχέσεις και μειώνονται μισθοί στον ιδιωτικό τομέα».

«Το κόμμα δεν λειτουργεί πουθενά, πού είναι το κόμμα σε αυτή την κρίσιμη ιστορική φάση;» συνέχισε και καταλήγοντας κατήγγειλε ότι το ίδιο συμβαίνει τόσο στη Βουλή όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Είναι λειψή η συναπόφαση και η διαβούλευση» υποστήριξε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook