Η συναρμολόγηση ενός τεράστιου αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου άρχισε την Τρίτη σε μία προσπάθεια καλλωπισμού της πόλης των Σκοπίων, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές.

Επισήμως οι Αρχές αποφεύγουν τις αναφορές στο Μέγα Αλέξανδρο και μιλούν απλώς για έναν «έφιππο πολεμιστή».

Πάντως, όπως επισημαίνει και το Associated Press, το πρόσωπο του άνδρα μοιάζει με τις αρχαίες αναπαραστάσεις του Μέγα Αλέξανδρου.

Το μπρούτζινο άγαλμα με τον έφιππο άνδρα έχει ύψος 12 μέτρα σε βάθρο 10 μέτρων.

Τα πρώτα κομμάτια έφτασαν στη θέση όπου θα ανεγερθεί την Τρίτη ενώ συνεχίζεται και η κατασκευή του βάθρου. Η ολοκλήρωση της κατασκευής θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους σχεδιασμούς.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει και επικρίσεις για το κόστος της κατασκευής, με την κυβέρνηση να τις αποκρούει λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό έργο για τον καλλωπισμό της πόλης.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για το άγαλμα λέγοντας ότι, παρά τη κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα, η κυβέρνηση δαπανά 10 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το λόγο.

Αναφέρει ακόμα ότι το άγαλμα είναι μία «μεγαλομανής κατασκευή» και προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι «θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή διεθνή θέση της χώρας».

«Γραφική ενέργεια» λέει η Αθήνα

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επισημαίνει ότι «υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε.

» Η πολιτική αρχαιοποίησης όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης. Η πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Έρχεται δε, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

» Άλλωστε, η ενέργεια αυτή διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού.

» Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, για την οποία τους είχαμε προειδοποιήσει.

» Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι νιώθει την πίεση για την επίτευξη λύσης να μεγαλώνει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αυτή θα είναι η λύση που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

» Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του. Πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην πραγματικότητα. Πρέπει να εργασθεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την επίτευξη λύσης. Αλλιώς, θα αναλάβει τις ευθύνες για την οπισθοδρόμηση της χώρας του».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook