«Tα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά», επισημαίνει η Guardian, αναφερόμενη στην χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου.
«Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Η κρίση του χρέους της Ευρώπης εντείνεται μέρα με τη μέρα και ο φόβος φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο των πολιτικών ρυθμιστών σχετικά με το κοινό νόμισμα». Η εφημερίδα αναφέρεται στις συνεχείς διαδηλώσεις στην Ελλάδα, στις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και στα χαμηλά ποσοστά δημοσκοπήσεων που παρουσιάζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση.
«Το κλίμα έχει αλλάξει αισθητά. Βλέπω αυτούς τους ανθρώπους και ειλικρινά, φοβάμαι. Ανά πάσα στιγμή τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά», δήλωσε ο βετεράνος φωτογράφος Σπύρος Τσακίρης. «Οι οιωνοί φαίνονται να είναι ιδιαίτερα κακοί» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, κυρίως μετά την επιπλέον υποβάθμιση από τη Standard and Poor’s, που η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, ακόμα και από το Πακιστάν και τον Ισημερινό . Οι διαφορές για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο διάσωσης – το οποίο θεωρείται το κλειδί για να συμφωνήσει η Γερμανία, ώθησε το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας, έως και 1.600 μονάδες βάσης, ένα ρεκόρ υψηλότερο από τα μέχρι τώρα όρια.
Περισσότερο από ποτέ, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Η ύφεση, ένα χρόνο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον περασμένο Μάιο, έχει γίνει βαθύτερη. Σήμερα, για πολλούς – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος – η αύξηση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης, οι φορολογικές αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει οργή σε μια περίοδο που επτά στους δέκα συνταξιούχους είναι αναγκασμένοι να ζουν με 700 ευρώ το μήνα και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού εργατικού δυναμικού, υπέστησαν 20% μείωση των αμοιβών τους\”.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η σημερινή γενική απεργία από τους εργαζόμενους και τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το πρώτο βήμα σε ένα αδυσώπητο κύμα εργατικών κινητοποιήσεων κατά τα μέτρα του κοινοβουλίου . «Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο για την συζήτηση των μέτρων και απειλούν με νομικά μέτρα εναντίον εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ».
Το άρθρο αναφέρεται και στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα με τους δεκάδες κινέζους επιχειρηματίες, χρηματοδότες, και ακαδημαϊκούς, να συμμετέχουν σε συνέδριο στην Αθήνα, με στόχο την αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη.
\”Η Κίνα, εκτός από το λιμάνι το Πειραιά, έχει δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει το ζημιογόνο ΟΣΕ, καθώς και άλλα έργα υποδομής\”. Κινέζοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θεωρούν την Ελλάδα ως την ιδανική βάση για αγορές στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. \”Η Ελλάδα είναι παρθένο έδαφος για επενδύσεις\”, δηλώνει ο Νίκος Γκίτσης, ένας Έλληνοαμερικανός, ο οποίος συν-ίδρυσε τις Ασιατικές Αερογραμμές στις Φιλιππίνες. «Αν θα μπορούσε να διασφαλιστεί το ευ αγωνίζεσθε, οι κανόνες και η εξάλειψη της διαφθοράς και της δωροδοκίας, θα είμαστε εδώ για να το βοηθήσει να βγούμε από αυτό το δράμα».
newscode.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook