Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή και την δήλωση έτερου βουλευτή ότι, θα καταψηφίσει το σχέδιο ήδη αποτυπώθηκαν στο πίνακα του χρηματιστηρίου. Η Αθήνα σημείωσε χθες νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στις 1238 μονάδες και, πιθανότατα, θα είναι εύκολο να φθάσει σ καινούργιο πάτο. Άλλωστε αυτή είναι και η δύναμη του χρηματιστηρίου. Προεξοφλεί πριν ακόμα εκδηλωθούν οι εξελίξεις. Τα χθεσινά νέα τις περισσότερες φορές έχουν περιληφθεί στις τιμές, όπως συνέβη και την Τρίτη, την επομένη της υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poors.

Όμως, η απογευματινή είδηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας επαναφέρει τις αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Κι αυτό που φοβούνται από χθες οι χρηματιστές είναι το λεγόμενο «πολιτικό» ατύχημα, δηλαδή είτε να μην περάσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο όταν θα έλθει προς ψήφιση, είτε να προκληθούν βουλευτικές εκλογές. Αυτό, όμως, το οποίο ήταν περισσότερο ανησυχητικό ήταν τα νέα ρεκόρ στο ελληνικό spread ( πάνω από τις 1400μονάδες) και το ασφάλιστρο κινδύνου που ξεπέρασε τις 1600 μονάδες. Αν και το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων πούλησαν όσα περισσότερα μπορούσαν σ΄ μια αγορά που εδώ και πολλούς μήνες δεν πραγματοποιεί συναλλαγές.

Εκεί όμως, βρίσκεται το «κλειδί» του χρηματιστηρίου. Στο κόστος δανεισμού. Αν λ. χ το χθεσινό ταμειακό έλλειμμα βελτιωνόταν δεν θα υπήρχε τέτοια υπερβολική αντίδραση στην αγορά ομολόγων. Εξάλλου, ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει ο υπουργός οικονομικών ο οποίος επέμενε να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές. Όταν οι επενδυτές δουν ένα «σημάδι» στην αγορά ομολόγων, θα στρέψουν την προσοχή τους στην Αθήνα. Όσο βλέπουν μια απόδοση 26% στην διετία στην καλύτερη περίπτωση γελούν, διότι όταν βλέπουν ανάλογα συμβάντα τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.