Άλλοι 23 εργάτες είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί σε επίπεδα ραδιενέργειας που ξεπερνούν το συνολικό επιτρεπτό όριο, το όποιο είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, Fukushima Daiichi, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η συνολική έκθεση τους έχει ξεπεράσει τα 100 μιλισίβερτ.
«Δώσαμε εντολή στην Tepco να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους και να μην τους επιτρέψει να επιστρέψουν πίσω στο εργοστάσιο καθώς αν παραμείνουν εκεί είναι πιθανό να ξεπεράσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 250 μιλισίβερτ που έχει οριστεί για κάθε εργάτη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η είδηση έρχεται να αυξήσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη δυσπιστία της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία, η οποία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τόσο η TEPCO όσο και η κυβέρνηση έχουν χειριστεί λανθασμένα την πυρηνική κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργατών. Τη Δευτέρα, η διαχειρίστρια εταιρεία γνωστοποίησε ότι δύο μέλη των ειδικών συνεργείων του εργοστασίου είχαν εκτεθεί σε 600 μιλισίβερτ.
Στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής περίπου 3.700 εργάτες με το αρχικό όριο συνολικής έκθεσης να είναι 100 μιλισίβερτ και στη συνέχεια μετά τις εκρήξεις υδρογόνου στους τέσσερις αντιδραστήρες τον Μάρτιο να διαμορφώνεται στα 250 μιλισίβερτ. Αν και η Tepco έχει προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων από όλα τα μέλη των ειδικών συνεργείων που συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών, εκρεμεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από 600 ακόμα εργάτες, με το υπουργείο να πιέζει την εταιρεία για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook