Μια 56χρονη από τη Σουηδία θα δωρίσει στην κόρη της το αναπαραγωγικό της όργανο, το οποίο πλέον δεν χρειάζεται, ώστε η 25χρονη κοπέλα να µπορέσει να κάνει παιδιά.

Η Εύα Οτονσον είναι 56ετών και θα δώσει στην κόρη της ένα όργανο το οποίο πλέον δεν χρειάζεται, τη µήτρα της. Η κόρη της Σάρα είναι 25 ετών και έχει γεννηθεί χωρίς αναπαραγωγικά όργανα. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, πρόκειται για µία σχετικά εύκολη επέµβαση, αφού µεταξύ µάνας και κόρης υπάρχει ιστοσυµβατότητα.

Έτσι, σε περίπου έναν χρόνο, εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά, η Σάρα θα κυοφορεί ένα έµβρυο στην ίδια µήτρα όπου είχε γίνει η σύλληψη και ανάπτυξή της. «Η κόρη µου κι εγώ είµαστε ιδιαίτερα ορθολογίστριες και δεν µπήκαµε σε διαδικασία διαπραγµάτευσης. Είναι ένα όργανο το οποίο δεν χρειάζοµαι πλέον, αλλά το χρειάζεται το παιδί µου. ∆εν είναι καν νεφρός για να σκεφτείς ότι ίσως στο µέλλον χρειαστεί» .Η ίδια σχολιάζει πως αφού η κόρη της µπορεί µε µεταµόσχευση µήτρας να φέρει στη ζωή ένα παιδί και δεν µπορεί να σκεφτεί κάποιον αποτρεπτικό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αναζητήσει δότρια, και αφού η ίδια είναι πιο κατάλληλη, γιατί να µην το κάνει.

«Είµαι καθηγήτρια Βιολογίας και γνωρίζω πολύ καλά ότι η µήτρα είναι ένα όργανο όπως όλα τα άλλα», λέει η Σάρα. Παρότι όµως η κόρη είναι βιολόγος, δεν είχε ποτέ σκεφτεί µία τέτοια λύση. Όταν της την πρότεινε η µητέρα της ένιωσε έκπληξη και ο µοναδικός προβληµατισµός και η ανησυχία της ήταν ότι η µητέρα της θα έπρεπε να υποστεί µία τόσο σηµαντική επέµβαση αφαίρεσης τµήµατος των γεννητικών της οργάνων για να καταφέρει η ίδια να φέρει στον κόσµο παιδιά.

Η Σάρα που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλµη πάσχει από το σύνδροµο Μayer Rokitansky Κuster Ηauser. Πρόκειται για µία διαµαρτία κατά τον σχηµατισµό του εµβρύου, η οποία έχει ως αποτέλεσµα το µωρό να γεννιέται χωρίς µήτρα και τµήµατα του αιδοίου. Το σύνδροµο προσβάλλει µία στις 5.000 γυναίκες και δεν είναι γνωστό τι το προκαλεί. Οι περισσότερες γυναίκες µάλιστα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό µέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, οπότε δεν εµφανίζουν περίοδο.

Εάν η περίπλοκη µεταµόσχευση επιτευχθεί και το σώµα της λήπτριας δεν απορρίψε ιτο µόσχευµα,τότε για να µείνει έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί σε εξωσωµατική µε γονιµοποιηµένα ωάρια από σπερµα τοζωάρια του συντρόφου της, τα οποία θα τοποθετηθούν στη µήτρα της. Με αυτή τη διαδικασία κάθε έµβρυο που θα εµφυτευτεί στη µήτρα θα µπορούσε να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να εξελιχθεί σε βρέφος. «Προσπαθώ να µην επενδύσω συναισθηµατικά πολύ στην επιτυχία αυτής της επέµβασης. Θα ήταν κάτι που θα ήθελα πολύ, αλλά εάν δεν πετύχει δεν θα απογοητευτώ. Εξάλλου πάντα υπάρχει και η λύση της υιοθεσίας για όσους πραγµατικά θέλουν παιδί», λέει η 25χρονη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook