Τελευταία ενημέρωση 13:45

Σε ιδιαίτερα βαρύ  κλίμα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας , τέσσερα χρόνια περίπου μετά τον άδικο χαμό της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, ξεκίνησε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν η ανήλικη κοπέλα έχασε τη ζωή της από υπερβολική κατανάλωση  αλκοόλ, υπό συνθήκες που οδήγησαν τις αρχές να συντάξουν κατηγορητήριο για 4 συνολικά άτομα.

Σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται τρεις από τις τέσσερις κατηγορούμενους, οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που αντιμετώπισαν το περιστατικό και ο ένας εκ των δύο φίλων της 16χρονης. Ο τέταρτος, ο οποίος ήταν ανήλικος τότε, θα δικαστεί ξεχωριστά το Μάρτιο.

Η κατάθεση της μητέρας“Η Στέλλα είχε όνειρα

Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα κατάθεσε η μητέρα της 16χρονης Στέλλας η οποία αφηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου τα γεγονότα της μοιραίας νύχτας του Μεγάλου Σαββάτου.

“Η Στέλλα είχε όνειρα” είπε για το παιδί της που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

“Δεν ήταν πότης η Στέλλα” τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις του Δικαστηρίου ενώ ανέφερε πως έμαθαν ότι εκείνο το βράδυ τα παιδιά πήγαν σε ένα μαγαζί αλλά δεν τους σέρβιραν επειδή η Στέλλα ήταν ανήλικη.

“Να τους δώσουμε βραβείο”  σχολίασε εμφανώς ειρωνικά ο Εισαγγελέας.

Συγκλονιστική ήταν η αναφορά της στο τι έγινε στο Νοσοκομείο. “Μου είπαν πως πήγε για μέθη αλλά υπέστη ανακοπή και στην συνέχεια πνευμονικό οίδημα και πως μπορεί να πεθάνει” ανέφερε η χαροκαμένη μάνα. Επιπλέον τόνισε πως δεν έγιναν εξετάσεις στην Στέλλα όταν την πήγαν στο νοσοκομείο παρά μόνο μετά από την ανακοπή. “Το παιδί μου ήταν σε ένα φορείο σε ένα διάδρομο και το άφησαν να πεθάνει”  είπε σε έντονο κλίμα συγκίνησης και απαντώντας σε ερωτήσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου.

Η ίδια όπως σημείωσε ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την κατάσταση της κόρης της.

Αμέσως μετά και στο ίδιο φορτισμένο απο συγκίνηση κλίμα, κατέθεσε και ο πατέρας της Στέλλας, κ.Μανώλης Ακουμιανάκης.

Η δίκη είναι σε εξέλιξη ενώ συνολικά  θα καταθέσουν 23 μάρτυρες. Η δική θα διακοπεί κατά πάσα πιθανότητα το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομαδα

Το κατηγορητήριο

Σε δίκη παραπέπονται συνολικά τέσσερα άτομα: δύο από τους ειδικευόμενους τότε γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου που αντιμετώπισαν το περιστατικό της Στέλλας Ακουμιανάκη τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου του 2011 και οι δύο νεαροί φίλοι της.

Οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως, ενώ οι δύο νεαροί παραπέμπονται για θανατηφόρα έκθεση της ανήλικης και βιασμό κατά συναυτουργία.

Σήμερα δικάζονται οι δύο γιατροί και ο ένας εκ των δύο νεαρών, ενώ ο άλλος θα δικαστεί τον Μάρτιο.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο χαμό της 16χρονης Στέλλας.

 Η άτυχη Στέλλα στις 4:30 τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου το 2011, διακομίσθηκε  στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου,  από δύο  νεαρά άτομα ηλικίας 23 και 17 ετών αντίστοιχα, μια 16χρονη ανήλικη, με έντονα συμπτώματα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Περί ώρα 08.50, η 16χρονη παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής της και μεταφέρθηκε άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι Αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν την 09.20 ώρα της 23-04-2011, από ιατρό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Την 12.30 ώρα της επομένης (24-04-2011) η ανήλικη κατέληξε, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, λόγω δηλητηρίασης από υπερβολική περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα της, όπως διαπιστώθηκε από την νεκροψία- νεκροτομή.  .

 Άμεσα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, αφού ενημέρωσε την οικεία Εισαγγελία, ενήργησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου της ανήλικης 16χρονης.

Κατά την πορεία της  προανάκρισης και της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 23χρονος και ο 17χρονος ανήλικος, που είχαν μεταφέρει την ανήλικη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προηγουμένως συνδιασκέδαζαν σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης του Ρεθύμνου.

Στη συνέχεια με το αυτοκίνητο του 23χρονου οδήγησαν την ανήλικη σε ερημική τοποθεσία του Ρεθύμνου, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατανάλωσαν, από κοινού, μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), την οποία είχαν προηγουμένως προμηθευτεί οι δύο νεαροί μαζί με αναψυκτικό και ποτήρια.

Όπως προέκυψε πρόθεση των δύο νεαρών ήταν να εξαναγκάσουν την ανήλικη σε συνουσία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, λόγω της κατάστασης που περιήλθε από την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή προέβησαν διαδοχικά σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

Στη συνέχεια μετέφεραν την ανήλικη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, χωρίς όμως να ενημερώσουν τους ιατρούς για το ιστορικό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι δύο δράστες αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στο περιστατικό και επέδειξαν το ακριβές σημείο, που είχαν οδηγήσει την ανήλικη. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το μπουκάλι του αναψυκτικού, τα ποτήρια και το καπάκι της φιάλης του ποτού (ουίσκι).

Επίσης αναφέρθηκαν με ακρίβεια στο δρομολόγιο κίνησής τους κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και επέδειξαν  τον κάδο απορριμμάτων που είχαν απορρίψει την κενή φιάλη του  ποτού, η οποία όμως δεν βρέθηκε λόγω αποκομιδής των απορριμμάτων από συνεργεία του Δήμου.

Ύστερα από τα παραπάνω, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για βιασμό (εξαναγκασμό σε ασελγείς πράξεις) και έκθεση, που προκάλεσε το θάνατο της ανήλικης. Η δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει και το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, για τους δύο γονείς του 17χρονου, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, ενώ οι δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Επιπλέον σε βάρος των ιδιοκτητών τριών καταστημάτων, που είχαν επισκεφτεί οι δράστες με την ανήλικη, εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, κατά την διάρκεια της έρευνας και με αφορμή Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο 6μηνο χειρίστηκαν είκοσι πέντε (25) περιστατικά οξείας μέθης ανηλίκων, (χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η δίωξη και η τιμωρία των ιδιοκτητών των καταστημάτων οινοπνευματωδών ποτών), ζητήθηκε η πραγματοποίηση εισαγγελικής έρευνας, για την απόδοση τυχών ευθυνών του ιατρικού προσωπικού, αναφορικά με την τέλεση του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία

  • Ναπολέων Σαραντίδης – Ελένη Ζουμαδάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook