Οι αστρονόμοι, αλλά και οι ερασιτέχνες της αστρονομίας θα μπορούν να παρατηρήσουν σήμερα μια ολική έκλειψη της Σελήνης, την πρώτη του 2011, η οποία θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια εδώ και σχεδόν 11 χρόνια, σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας.

Ολική έκλειψη της Σελήνης γίνεται δύο φορές ετησίως. Το φαινόμενο αυτό θα αρχίσει σήμερα στις 17:24 ώρα Γκρίνουϊτς (20:24 ώρα Ελλάδος) και θα συνεχιστεί έως περίπου τις 23:00 ώρα Γκρίνουϊτς (02:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), ενώ η ολική έκλειψη αναμένεται ότι θα είναι ορατή από τις 19:22 ως τις 21:02 ώρα Γκρίνουϊτς (22:22 ώρα Ελλάδος ως 24:02 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τον ειδικό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA Φρεντ Έσπενακ.

Η διάρκεια αυτής της ολικής έκλειψης, περίπου εκατό λεπτά, είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2000.

«Ολόκληρο το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό στο ανατολικό ήμισυ της Αφρικής, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και τη δυτική Αυστραλία», σημείωσε ο Έσπενακ.

«Οι ευρωπαίοι παρατηρητές θα χάσουν την αρχή της έκλειψης», προσέθεσε. «Όμως ευτυχώς η ολική έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη την ήπειρο με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της Σκοτίας και τη Σκανδιναβία», διευκρίνισε.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, η ολική έκλειψη θα είναι ορατή στην ανατολική Ασία, στην ανατολική Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπως επίσης στην ανατολική Βραζιλία, στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή.

Στη βόρεια Αμερική δεν θα είναι ορατή.

Η επόμενη ολική έκλειψη της Σελήνης προβλέπεται να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook