Εκκλήσεις για παύση των συμπλοκών μεταξύ των ανδρών της αστυνομίας και των κουκουλοφόρων, που βρέθηκαν από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνουν, μέσω μεγαφώνων, οι Αγανακτισμένοι πολίτες, που παραμένουν στην περιοχή.

Ο κορμός των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων «έσπασε» πέριξ της πλατείας, καθώς μεταφέρθηκαν στο κέντρο οι εστίες έντασης, που νωρίτερα εξελίσσονταν στο κάτω μέρος του Συντάγματος. Στον τόπο εμφανίσθηκαν κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ, που «απάντησαν» με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από την Αστυνομία έγιναν 18 προσαγωγές και δύο συλλήψεις. Από τους προσαχθέντες, οι 12, οι οποίοι προσήχθησαν από τα πρώτα επεισόδια στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ εξετάζονταν οι άλλοι έξι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί. Άλλοι οκτώ πολίτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Νωρίτερα, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, καθώς οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποίησαν βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με δακρυγόνα και ξύλο.

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν από νωρίς πολύ μεγάλη. Μία λαοθάλασσα δημιουργήθηκε γύρω από το κτήριο της Βουλής, αν και λόγω των επεισοδίων πολλοί διαδηλωτές έχουν οπισθοχωρήσει.

Λίγο μετά τις 11:00 στην πλατεία Συντάγματος έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, ενώ η πορεία της ΓΣΕΕ βρίσκεται στη Σταδίου.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ ηλεκτρισμένη από νωρίς το πρωί με συνεχείς μικροεντάσεις, ενώ η αστυνομική παρουσία ήταν πιο αισθητή από ποτέ. Διαδηλωτές στο ύψος της Β. Σοφίας ανα διαστήματα προσπαθούσαν να ρίξουν κάτω τον σιδερένιο φράχτη που ύψωσαν τα ξημερώματα οι αστυνομικοί στο ύψος των ανθοπωλείων δίπλα στη Βουλή.

Οι διαδηλωτές γιούχαραν τα αυτοκίνητα των βουλευτών, αλλά και του πρωθυπουργού όταν αυτά περνούσαν από τη Βασ. Κωνσταντίνου, στη συμβολή της με τη Βασ. Γεωργίου με κατεύθυνση προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Μερικοί μάλιστα εκτόξευσαν αυγά και μπουκάλια νερού, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές, αλλά τελικά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κλειστοί είναι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Κέντρο, ενώ επιχειρούν περί τις 5.000 αστυνομικοί..

protothema.gr