Η Έιμι Μπέτστολντ έχει διατελέσει συνταγματάρχης και δικαστής του Αμερικανικού Στρατού επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Υπηρέτησε στη Βοσνία αλλά και στο Αφγανιστάν. Εχει περάσει πολλά και δύσκολα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής της, ωστόσο ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλό της το οποίο υπέστη ρήξη ήταν εκείνο που παρ\’ ολίγον να της στοιχίσει τη ζωή.

H κυρία Μπέτστολντ ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της: γνώριζε τι εστί ανεύρυσμα καθώς και ο πατέρας της είχε εμφανίσει αορτικό ανεύρυσμα πριν από χρόνια. Ετσι επισκέφθηκε τον γιατρό της αμέσως μόλις άκουσε ένα «κουδούνισμα» στα αφτιά. Η διάγνωση ήταν ανεύρυσμα πίσω από το οπτικό νεύρο το οποίο απαιτείτο να εγχειριστεί αμέσως.

\"\"
Η συνταγματάρχης και δικαστής του Αμερικανικού Στρατού Έιμι Μπέτστολντ υπεβλήθη σε μια πρωτοποριακή, μη παρεμβατική θεραπεία για την αντιμετώπιση ανευρύσματος στον εγκέφαλό της

Μη παρεμβατική θεραπεία

Ευτυχώς όμως, υπάρχει πλέον μια νέα μη παρεμβατική θεραπεία η οποία καταργεί την ανάγκη επέμβασης στον εγκέφαλο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπερ-κόλλα η οποία μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Ο νευροχειρουργός της κυρίας Μπέτστολντ, Κρίστοφερ Κέμπε, ο οποίος εργάζεται σε κλινική στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, εξηγεί ότι «ο κίνδυνος με τα ανευρύσματα είναι ότι μπορεί να υποστούν ρήξη με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη αιμορραγία στον εγκέφαλο. Εάν συμβεί αυτό υπάρχουν 50%-60% πιθανότητες ο ασθενής να πεθάνει ή να εμφανίσει σοβαρή αναπηρία».

Μέχρι πρότινος ο δρ Κέμπε δεν θα μπορούσε να έχει άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει την περίπτωση της κυρίας Μπέτστολντ με επέμβαση στον εγκέφαλο για την οποία απαιτείται η διάνοιξη μεγάλων οπών στο κρανίο.

«Γέμισμα» των ανευρυσμάτων

Ωστόσο τώρα πλέον η υπερ-κόλλα που ονομάζεται Onyx χαρίζει σε γιατρούς και ασθενείς μια πολύ λιγότερο παρεμβατική θεραπευτική επιλογή. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Μπορούμε να ‘γεμίσουμε’ εσωτερικά τα ανευρύσματα» σημείωσε ο δρ Κέμπε και εξήγησε ότι με τη νέα μέθοδο οι ειδικοί προχωρούν σε μια μικρή διάνοιξη στη μηριαία αρτηρία στην περιοχή της πυέλου από την οποία εισάγουν καθετήρες. Οι καθετήρες αυτοί «ταξιδεύουν» ως τις αρτηρίες του εγκεφάλου «κουβαλώντας» μέσα τους την υγρή κόλλα. Μόλις το υγρό εισαχθεί στο αίμα λαμβάνει στερεή μορφή. «Η κόλλα δεν μπορεί να διαφύγει από το ανεύρυσμα ενώ παράλληλα δεν μπορεί να μπει αίμα μέσα σε αυτό. Ετσι δεν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας».

Η κυρία Μπέτστολντ υπεβλήθη πρόσφατα στην πρωτοποριακή αυτή θεραπεία. Η όλη διαδικασία διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα και η ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το επόμενο πρωί. Σκοπεύει τώρα να επιστρέψει στην εργασία της το συντομότερο δυνατόν.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook