Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που πριν να γίνει η δευτεροβάθμια δίκη του εξέτιε στη Σιβηρία, κοντά στην κινεζική μεθόριο ποινή κάθειρξης σε βάρος του ως το 2016, θα οδηγηθεί «μετά από παρέλευση ολίγων ημερών» σε φυλακή στην περιοχή της Καρελίας, στη βορειοδυτική Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα το απόγευμα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο πρώην εργοδότης του ομίλου Yukos, που η πλειοψηφία των περιουσιακών του στοιχείων ανήκει πλέον στον κρατικό όμιλο Rosneft, αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα στα ρωσικά ΜΜΕ ότι μετά τη δευτεροβάθμια δίκη του οδηγήθηκε προσωρινά στις φυλακές στο Βολόγκντα, στα βορειοδυτικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, προσεχώς ο κατάδικος θα οδηγηθεί από τη φυλακή στο Βολόγκντα κατ\’ αρχάς στη φυλακή στο Πετροζαβόντσκ. Από εκεί, θα συνεχίσει τη διαδρομή για να φθάσει στον τελικό προορισμό του–θα είναι η φυλακή στο Σεγκέζσκι, στη βόρεια Καρελία, «όπου θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής κάθειρξης».

Υπενθυμίζεται ότι με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη Μόσχα, οι Χοντορκόφσκι μαζί με τον συνεργάτη Πλάτωνα Λεμπέντεφ, κέρδισαν τη μείωση της ποινής τους από 14 έτη κάθειρξης σε 13. Στη φυλακή αμφότεροι έχουν εγκλειστεί από τα τέλη του 2003. Ήδη έχει απορριφθεί από τις δικαστικές αρχές το αίτημα «αποφυλάκισής τους με όρους», δεδομένου ότι «έχουν ήδη εκτίσει περισσότερο από το ήμισυ της ποινής τους».

Επ\’ ευκαιρία του επιχειρηματικού φόρουμ που ξεκινά τις προσεχείς μέρες στην Αγία Πετρούπολη, ο Χοντορκόφσκι έδωσε μία συνέντευξη σε δυτικές εφημερίδες. Τόνισε ότι «για τους επενδυτές στη Ρωσία ελλοχεύει ο κίνδυνος των λαϊκών κινητοποιήσεων, επειδή δεν γίνεται η μεταρρύθμιση στα δικαστήρια και για να έχει ο λαός περισσότερες ελευθερίες». Επίσης, επισήμανε ότι «στη Ρωσία δεν υπάρχει το κράτος δικαίου(…) ενώ η διαφθορά εγκαθίσταται, πλέον, σε ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook