“Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της” δήλωσε σε συνέντευξή του στους Irish Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στα σχόλια του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, σε συνέδριο την Τετάρτη, για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.

“Ο κ. Νούναν έχει δίκιο. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος. Η πρότασή μου για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχουν ένα σκοπό: Να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα στους εταίρους μας για να τους ενθαρρύνουμε να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία” είπε χαρακτηριστικά.

“Οποιαδήποτε λύση είναι καλύτερη από την λιτότητα στην οποία βουλιάζουμε κάθε μέρα” τόνισε.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί “κωλοτούμπας” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος το αρνείται λέγοντας ότι έπρεπε να γίνει ένας συμβιβασμός αλλά ότι αυτός δεν έγινε στις βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

“Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν τους πάντες αλλά τους αφήνουν συνήθως ανικανοποίητους. Αλλά η εντολή που λάβαμε ήταν ξεκάθαρη. Ήταν να πετύχουμε μια συμφωνία. Επομένως, ο συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν συμβιβαστήκαμε στην βασική μας αρχή. Η απάντηση είναι όχι” είπε συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι η βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τη μια να διατηρήσει τις δεσμεύσεις που υπέγραψε το ελληνικό κράτος και από την άλλη η εντολή να αμφισβητήσει το πρόγραμμα.

“Με κάποιο τρόπο οι αρχές αυτές έπρεπε να γίνουν συμβατές στο Eurogroup κι αυτό αποτέλεσε μια πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε απέναντι στο μαύρο/άσπρο της κατάστασης, δηλαδή στο να έχουμε τη μία ή την άλλη λύση, και να δημιουργήσουμε μια τρίτη” πρόσθεσε.

Η τρέχουσα συμφωνία, όπως επεσήμανε, εξυπηρετεί την συνέχεια του προγράμματος αλλά και τη δημοκρατία. Εάν η κυβέρνηση είχε δεχτεί το μνημόνιο η δημοκρατία θα είχε ακυρωθεί, ενώ αν είχε αρνηθεί θα έμενε χωρίς τραπεζικό σύστημα.

“Είναι ένας θρίαμβος της δημοκρατίας και αποτελεί το τέλος της αυτόματης λιτότητας” είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook