Αλλάζει σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, αποσύρονται κάποιοι , μπαίνουν στην κυβέρνηση τραπεζίτες και είναι στο όριο της εξόδου ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό, που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Οι διεργασίες είναι έντονες και μέσα στις επόμενες ώρες κλειδώνουν όλα τα κρίσιμα υπουργεία, αν και τα βασικά κομμάτια του παζλ ετοιμάστηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Καστρί, κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες.

Μέχρι τώρα θεωρείται βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών – άγνωστο εάν θα του δοθεί άλλο υπουργείο – και στη θέση του προορίζονται είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος – φαβορί-, είτε άλλο στέλεχος μεγάλου πολιτικού βεληνεκούς, με ευρωπαϊκό προφίλ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.

Το πιθανότερο ωστόσο είναι να διαχωριστεί το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο θα ενταχθεί τουλάχιστον ένας κορυφαίος τραπεζίτης με αρμοδιότητα τις αποκρατικοποιήσεις, με τους κυρίους Βασίλη Ράπανο, Απόστολο Ταμβακάκη, Νίκο Καραμούζη και Γιάννη Στουρνάρα να παίζουν για το πόστο.

Πιθανότατη είναι η αποχώρηση του Θεόδωρου Πάγκαλου από την κυβέρνηση, αν και κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει το παραμικρό σχετικά με την τύχη του αντιπροέδρου, αφού τα πάντα θα παιχθούν μέχρι την τελευταία ώρα.

Δεδομένες θεωρούνται οι αποχωρήσεις  του Παύλου Γερουλάνου και της Τίνας Μπιρμπίλη. Και οι δύο αναμένεται να μετακινηθούν ως πρωθυπουργικοί σύμβουλοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αβέβαιη είναι η τύχη του έτερου «κηπουρού», του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπως και του Χάρη Παμπούκη.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προορίζεται πιθανόν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αναλάβει πιθανόν και το κομμάτι των κοινωνικών ασφαλίσεων, μαζί με το σημερινό Υγείας.

Το διάγγελμα Παπανδρέου

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.

Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης».

Ο Αντώνης Σαμαράς 

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στη δήλωσή του: «Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Ν.Δ. συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός».

Αναφέρει, ακόμη, ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ότι ο κ. Παπανδρέου αρχικά δέχθηκε και τελικά το απέρριψε. «Έτσι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Η Αλέκα Παπαρήγα 

Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, μίλησε για «παιχνίδι και εκβιασμούς που κάνει η κυβέρνηση και συμμετέχει ο κ. Σαμαράς», ενώ προανήγγειλε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός της αύριο στην Ομόνοια με αίτημα εκλογές.

Η κα Παπαρήγα εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κρατηθεί αυτή η κυβέρνηση». 

Ο ΣΥΝ 

«Η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση είναι ότι κυβέρνηση και Ν.Δ. βράζουν στο ίδιο καζάνι» αναφέρεται στο σχόλιο του Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ για τη δήλωση του πρωθυπουργού.

«Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων. Στις σημερινές συνθήκες, λύση μπορεί να δοθεί μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» προστίθεται στο σχόλιο του ΣΥΝ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων».

Πρόσθεσε, δε, ότι κανείς από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για «ναυάγιο και επικοινωνιακό τρικ», το οποίο, όπως είπε, θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών.

Ο Φώτης Κουβέλης 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ατυχείς χειρισμούς» και εκτίμησε πως με τις κινήσεις αυτές «έχει ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές».

Ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε “μία από τα ίδια”. Αυτό ήταν το σχόλιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Και καταλήγει ο ΛΑ.Ο.Σ.: «Μπράβο σ’ αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα. Τώρα πια οι εκλογές είναι μονόδρομος. Η νέα Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook