Έντονα ανήσυχοι δηλώνουν πλέον οι εργαζόμενοι του γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου όσον αφορά στο θέμα της μεταστέγασης του τμήματος επειγόντων περιστατικών που έχει προγραμματιστεί να γίνει τις επόμενες ημέρες στη νέα πτέρυγα του ιδρύματος.

Όπως είναι γνωστό η στάση που τήρησε στο παρελθόν το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, «μπλόκαρε» ουσιαστικά την περίφημη αυτή μετακόμιση από το ένα κτίριο στο άλλο και αυτό διότι είχαν εκφραστεί φόβοι πως λόγο έλλειψης προσωπικού η νέα πτέρυγα θα προσέφερε στους ασθενείς υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών! Σήμερα όμως -και παρά το ότι δεν έχουν υπάρξει θεαματικές αλλαγές στο θέμα των προσλήψεων- οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δια στόματος του προέδρου τους, Αντώνη Φουρναράκη εμφανίζονται σύμφωνοι στην μετακόμιση και έτσι στις 8 το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 17 του μήνα το Τ.Ε.Π. θα έχει μεταφερθεί στο ισόγειο της νέας πτέρυγας.

«Εμείς ήμασταν αυτοί που εμποδίσαμε τη μεταφορά στη νέα πτέρυγα μέχρι τώρα, διεκδικώντας ουσιαστικά τη στελέχωση σε ικανοποιητικό βαθμό. Δυστυχώς, το μόνο που καταφέραμε είναι να πάρει το νοσοκομείο 11 άτομα προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις, το οποίο θα βοηθήσει για να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα. Όμως, δεν ξέρουμε καθόλου τι θα γίνει μετά από τους οκτώ αυτούς μήνες», τόνισε μιλώντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο κ. Φουρναράκης, ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα χρονική περίοδο όλα τα τμήματα του ιδρύματος βρίσκονται σε πολύ οριακή κατάσταση.

«Δεν θέλαμε να παραμείνουμε σε αυτό το χώρο των Τ.Ε.Π. υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε ακόμη ένα καλοκαίρι εδώ. Δεν θα είναι η παροχή υπηρεσιών αυτή που θα θέλαμε αλλά ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Ενώ ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών από την πλευρά του Γιάννης Σαριδάκης, παρατήρησε πως «ετοιμάζονται να λειτουργήσουν την νέα πτέρυγα φάντασμα εικονικά για να κατευνάσουν την κοινωνική κατακραυγή».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα έκανε επίσης λόγο και για τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στο Τ.Ε.Π. που θα υπάρξουν, εξαιτίας του ότι-όπως είπε- δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διάνοιξη του δρόμου και τη σύνδεσης της οδού Κουμουνδούρου με την οδό Κριάρι. Μάλιστα για το θέμα αυτό εφιστά την προσοχή τόσο του τμήματος Τροχαίας, όσο και του δήμου Ρεθύμνου.

«Έστησαν στον τοίχο» τον υπουργό Υγείας

Στο μεταξύ, γιατροί και νοσηλευτές εξέφρασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στη λογική των περικοπών, που όπως είπαν, υιοθετεί ο υπουργός Υγείας, ενώ δεν παρέλειψαν να του άσκησαν και έντονη κριτική με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

«Στήνοντας τον στον τοίχο», ο Γιάννης Σαριδάκης, χαρακτήρισε τον Ανδρέα Λοβέρδο ως «πρωτοπαλίκαρο των διεθνών τοκογλύφων και των μεγαλοεργολάβων της υγείας». Ενώ μιλώντας για το νέο «χάρτη» της υγείας παρατήρησε πως «μέσα στις άδειες αίθουσες ξενοδοχείων και σε αυστηρά ελεγχόμενο ακροατήριο από το οποίο απουσιάζουν συστηματικά οι θεσμικοί φορείς της υγείας και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ως ανεπιθύμητοι, παρουσιάζουν το χάρτη ασθενείας και ακρωτηριασμού της δημόσια υγείας. Παρουσίασαν το νοσοκομείο Ρεθύμνου σαν ένα ίδρυμα με λαμπρές προοπτικές ενώ λίγες ώρες πριν το σενάριο της συνδιοίκησης με τα Χανιά φερόταν σαν δεδομένο και μάλιστα εκπορευόμενο από υπουργικά γραφεία. Παρουσίασαν σαν νέο επίτευγμα το πνευμονολογικό εξωτερικό ιατρείο που ήδη λειτουργεί όπως επίσης και τη χημειοθεραπεία των ογκολογικών ασθενών που ήδη πραγματοποιείται εν μέσω πολλών προβλημάτων. Δεν μας είπαν γιατί απορρίπτουν πεισματικά τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου που είναι η μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης και αναβάθμισης του».

Η σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε το πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο (ΠΑΜΕ) υπογραμμίζεται η ανάγκη «να μην γίνει και η υγεία μας θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο τελευταίο πρόβλημα που ανέκυψε με τα ακτινολογικά τμήματα...

«Η  αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, απειλεί άμεσα και την ίδια μας την υγεία», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ συνεχίζοντας αναφέρει και τα παρακάτω: «Η κυβέρνηση, Ε.Ε. και Τρόικα ανακάλυψαν ότι οι ακτινολόγοι, οι χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων κλπ, δεν εκτίθενται στην ιοντίζουσα ακτινοβολία περισσότερο από ότι ο γενικός πληθυσμός, επειδή αυτό καταγράφουν τα δοσίμετρα!

Ότι εργάζονται λίγες μέρες και είναι προνομοιούχοι και γι’ αυτό πρέπει να κοπούν οι ειδικές ακτινολογικές άδειες. Τα κρούσματα όμως καρκίνων, οι επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους αποδεικνύουν το αντίθετο.

Επειδή όμως αυτά τα κρούσματα ποτέ δεν δηλώθηκαν και δεν καταγράφτηκαν ως επαγγελματική νόσος, μένει κρυφή η σύνδεση τους με την επαγγελματική έκθεση! Σε αυτή τη λογική δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων δεν έχει ειδικευμένους γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, ή αναθέτουν σε άλλες ιατρικές ειδικότητες τα καθήκοντά, ή συνεργάζονται με εργολάβους ιατρικών υπηρεσιών! – ΕΞΥΠΠ που παρέχουν τυπικές και ψευδεπίγραφες υπηρεσίες. Οι κίνδυνοι είναι όχι μόνο υπαρκτοί αλλά και μεγάλοι».

Και καταλήγοντας σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί ακτινολόγους τεχνικούς, γιατρούς, μαζί με όλους τους υγειονομικούς, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφετηρία τους τόπους δουλειάς, να μπουν στον αγώνα. Να πούμε όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση για την άδεια ακτινοπροστασίας. Να πούμε όχι στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων στην υγεία- πρόνοια και στα άλλα λαϊκά δικαιώματα. Να γυρίσουν οι εργαζόμενοι την πλάτη τους στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία, με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να απαιτήσουμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία- πρόνοια, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους ασθενείς αλλά και ανθρώπινες  συνθήκες εργασίας, με προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους υγειονομικούς. Να πούμε συνολικά όχι στους εκβιασμούς και χωρίς ταλαντεύσεις να οργανώσουμε με σχέδιο την αντίσταση τους, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων».

 

rethemnosnews.gr