Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι ισπανικές και πορτογαλικές διαμαρτυρίες για την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι Μαδρίτη καιθ Λισαβόνα «πρωτοστάτησαν» στην αντίθεση απέναντι στην Αθήνα κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς· δεν κατηγοριοποιεί χώρες και πολίτες σε φίλους και εχθρούς. Η στάση όλων απεναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί μυστικό» επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στoν ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό, «άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και το διάλογο λαών και κυβερνήσεων» επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι αποδίδουν τις αντιδράσεις του ισπανού και του πορτογάλου πρωθυπουργού σε «παρερμηνεία της ομιλίας του πρωθυπουργού», ενώ τονίζουν ότι μια τέτοια στάση «δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ράχοι και ο πορτογάλος ομόλογός του Πέδρο Πάσους Κοέλιου απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το ζήτημα.

Μαδρίτη και Λισαβόνα εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει: «Βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο​».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook