“Ήμουν νιος και γέρασα” Η φράση αυτή, που ειπώθηκε από εκπρόσωπο εμπλεκόμενης αρχής στην σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια με θέμα τα αδέσποτα ζώα την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, επισημαίνει με γλαφυρό τρόπο την μια και μοναδική αλήθεια: την διαχρονική άρνηση της Πολιτείας και των Φορέων της να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους οριστικά το φαινόμενο της ύπαρξης αδέσποτων ζώων, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και να διογκώνεται.

Εδώ και χρόνια, παρά τις συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις μας, η Πολιτεία αδιαφορεί ή προσανατολίζεται προς αλυσιτελή μέτρα. Αυτό αποδείχθηκε και στην σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για τα αδέσποτα ζώα που συγκάλεσε η Περιφέρεια προ ολίγων ημερών. Για μια ακόμα φορά διατυπώθηκαν προτάσεις οι οποίες κινούνται με τρόπο λανθασμένο και ανεπαρκή στην τροχιά της διαχείρισης μόνο των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων ζώων και όχι στην εξάλειψη του φαινομένου αυτού.

Οι εμπλεκόμενες αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να αντιληφθούν το προφανές: όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην ρίζα του αυτό θα συνεχίζει να υπάρχει και να διογκώνεται. Όσο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου για τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της εγκατάλειψης και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων αλλά και όσο οι αρμόδιοι φορείς δεν προχωρούν σε δράσεις συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει και πάλι σε συσκέψεις του μέλλοντος θα ακούγονται φράσεις όπως αυτή που διατυπώθηκε παραπάνω.

Πρωταρχικός και κύριος σκοπός ίδρυσης του σωματείου «η προστασία των ζώων» και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας είναι να φτάσει η κοινωνία μας σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μην υπάρχουν πλέον αδέσποτα ζώα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν θα φτάσουμε ιδρύοντας κυνοκομεία – κολαστήρια χιλιάδων θέσεων, όπως προτάθηκε στην ως άνω σύσκεψη από φορέα, αλλά βάζοντας ένα φρένο στις εγκαταλείψεις, τις αθρόες γεννήσεις, τις παράνομες εκτροφές, και προάγοντας την φιλοζωική κουλτούρα σε παιδιά και ενήλικες.

Διαπιστώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται απόπειρα στοχοποίησης των αδέσποτων ζώων, τόσο μέσα από δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ όσο και από τους αρμόδιους φορείς. Τα θύματα ανάγονται σε θύτες, ενώ ο άνθρωπος, ο οποίος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος, μένει στο απυρόβλητο.

Η στοχοποίηση αυτή φέρει ένα μόνο αποτέλεσμα, με δεκάδες αθώα θύματα σε καθημερινή βάση: Δηλητηριάσεις, δηλητηριάσεις, δηλητηριάσεις. Όσο δε πλησιάζει και η τουριστική περίοδος, το έγκλημα δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται και θα μένει – όπως πάντα – ατιμώρητο.

Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω ενοχοποίηση των ζώων. Καιρός να στοχοποιηθεί ο πραγματικά υπεύθυνος: ο άνθρωπος. Να επιβληθεί επιτέλους η εφαρμογή του νόμου αλλά και η τιμωρία, όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Μόνο τότε θα αρχίσουμε να κάνουμε πραγματικά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook