Τελευταία ενημέρωση 15:55

Οι επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν στο νησί μας, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σήμερα στο ειδικό οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και ο εθνικός φορέας για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη άμεσων επενδύσεων «Invest in Greece», στο ξενοδοχείο Κάντια Μάρις.

Στο οικονομικό φόρουμ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν 46 αποστολές από τις οποίες 34 είναι εκπρόσωποι πρεσβειών από όλο τον κόσμο-εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι- οι διοργανωτές «Invest in Grecce» με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αριστομένη Συγγρό, τον πρόεδρο του ΕΟΤ Νίκο Κανελλόπουλο, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι κινητήριος μοχλός της οικονομίας της Κρήτης είναι ο τουρισμός, ενώ τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στο νησί είναι μοναδικά.

«Το όραμά μας για την Κρήτη συνοψίζεται στη φράση Κρήτη περιφέρεια πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα φιλοδοξούμε στην περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως επιχειρηματικός, ερευνητικός και τεχνολογικός πόλος στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Τόνισε επίσης στους εκπροσώπους των ξένων αποστολών ότι η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες στήριξης και διευκόλυνσης κάθε επενδυτικού σχεδίου , της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων, της άρσης εμποδίων και αντικινήτρων, αλλά και της προώθησης των αναγκαίων βασικών και υποστηρικτικών υποδομών.

Αναφερόμενος στην Κρητική διατροφή ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για ένα πολύτιμο θησαυρό και η Περιφέρεια Κρήτης επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την σύνδεσή τους με τον τουριστικό τομέα ώστε σύντομα να αποτελούμε ένα γαστρονομικό προορισμό στον κόσμο.

«Ως κεντρικό μας στόχο έχουμε τη δημιουργία της Περιφερειακής ετικέτας «Κρήτη» με την οποία θα πιστοποιήσουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας, και θα κάνουμε ένα σωστό και αποτελεσματικό Branding του νησιού».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης απευθυνόμενος στις ξένες διπλωματικές αποστολές ανέφερε ότι επιδιώκει τη σύνδεση κάθε παραγωγικής και επενδυτικής προσπάθειας με την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, με τη στήριξη των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Η Κρήτη-είπε- συνιστά ένα διεθνώς προβεβλημένο, ελκυστικό και με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

Είναι κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, λόγω της στρατηγικής θέσης της, του τεράστιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού της ίδιας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της θετικής τοπικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να αυξηθεί και να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.

Εξασφαλίζει σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και των λοιπών τοπικών αρχών, φιλόξενη διάθεση των κατοίκων προς όσους επενδύουν στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας τον χαιρετισμό του είπε στους συνέδρους:

«Σας καλώ να μεταφέρετε την πρόθεσή μας να συνεργασθούμε και να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για κοινό όφελος».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία του φετινού τουρισμού επισημαίνοντας ότι θα έχουμε ολική ανάκαμψη για το τουριστικό μας προϊόν.

«Η Κρήτη για μένα προσωπικά αποτελεί μέρος της καρδιά μου και είναι ένας ξεχωριστός τουριστικός προορισμός για τους ξένους επισκέπτες μας, καθώς έχει μοναδικά πλεονεκτήματα».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ εκτίμησε για την Κρήτη ότι ειδικά φέτος θα έχουμε αύξηση στις αφίξεις τουριστών πάνω από 10% ιδιαίτερα από την Ρωσία και το Ισραήλ. Τόνισε μάλιστα ότι από την Ρωσία φέτος αναμένονται οι αφίξεις να είναι αυξημένες πάνω από 80% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Πρόεδρος του εθνικού φορέα INVEST IN GREΕCE Αριστομένης Συγγρός τόνισε ότι το οικονομικό φόρουμ για την Κρήτη θα έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα.

«Υπάρχουν σοβαρές ελληνικές επιχειρήσεις που προετοιμάζονται κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν καινούργιες επενδυτικές προτάσεις από το εξωτερικό για συνέργιες με ξένες επιχειρήσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Αλκιβιάδης Καλαμπόκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αναδειχθούν και να παρουσιαστούν στους ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, γιατί η εξωστρέφεια του νησιού πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Καλαμπόκης, σε επιμέρους συζητήσεις με τους ξένους Εμπορικούς διπλωμάτες που ενδιαφέρθηκαν για Κρητικά προϊόντα, συμφώνησε την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων επιχειρηματικών συναντήσεων με Κρήτες εξαγωγείς και ξένους αγοραστές.

Η επίσκεψη των ξένων διπλωματών διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia και έχει την υποστήριξη των ΟΠΕ και ΕΟΤ, μετά την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για συντονισμό των οργανισμών σε θέματα εξωστρέφειας.

Το αυριανό πρόγραμμα του οικονομικού φόρουμ –Παρασκευή 17 Ιουνίου– έχει ως εξής:

9:00 – 13:00 Κατ’ ιδίαν Συναντήσεις Επιχειρήσεων με Εμπορικούς και Οικονομικούς Ακολούθους Ξένων Πρεσβειών, Candia Maris

13:00 – 13:45 Παρουσίαση του Κρητικού Αμπελώνα, Οργάνωση ΟΠΕ με την Υποστήριξη του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης

13:45 – 15:00 Γεύμα

15:00 Αναχώρηση για Ρέθυμνο

15:30 – 18:00 Επισκέψεις σε πρότυπες Βιομηχανίες / Βιοτεχνίες και σε αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

15:30-16:30 Creta Farm

17:00-18:00 Ένωση Ρεθύμνου

18:30 – 20:00 Ξενάγηση στη Παλιά Πόλη και επίσκεψη στο Ενετικό Φρούριο ‘Φορτέτζα’

20:30 – 22:00 Δείπνο

22:00 Επιστροφή στο Ηράκλειο

Πρόγραμμα Σαββάτου 18 Ιουνίου 2011

8:30 Αναχώρηση για Κνωσό

9:00 – 10:30 Περιήγηση στην Κνωσό

10:30 Αναχώρηση για Χανιά

12:30 Επίσκεψη σε πρότυπες Βιομηχανίες / Βιοτεχνίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

12:30 – 13:00 Συνεργατική ΑΕ

13:10-13:40 ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ

14:00 – 16:00 Γεύμα (Avra Imperial Beach Resort)

16:20 – 18:00 Επίσκεψη σε πρότυπες Βιομηχανίες / Βιοτεχνίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

16:15 – 17:00 Καραβιτάκης Εμμανουήλ

17:15 – 18:00 Terra Greta SA

19:00 – 20:00 Επίσκεψη στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

20:00 – 21:30 Δείπνο

21:30 Επιστροφή στο Ηράκλειο

Πρόγραμμα Κυριακής 19 Ιουνίου 2011

9:30 Αναχώρηση για Λασίθι

10:30 – 11:10 Επίσκεψη σε Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς

11:30 – 13:00 Περιήγηση στην Σπιναλόγκα

13:00 – 14:30 Γεύμα στην Πλάκα

14:30 Επιστροφή στο Ηράκλειο

16:50 Αναχώρηση για Αθήνα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook