Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Duke ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει ένα φιαλίδιο με το αίμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε νοσοκομείο το 1962, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του.

Ο άλλοτε Βρετανός πρωθυπουργός το 1962 έσπασε το ισχίο του πέφτοντας από το κρεβάτι του και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Μίντλσεξ.

Εκεί, οι θεράποντες γιατροί του πήραν αίμα το οποίο, όμως, δεν χρησιμοποίησαν. Όμως μια νεαρή τότε φοιτήτρια νοσηλευτικής, ονόματι Πατρίσια Φίτζγκιμπον, ζήτησε και πήρε στην κατοχή της το φιαλίδιο το οποίο ακόμη και σήμερα αναγράφει πάνω του το όνομα του Τσόρτσιλ.

Πριν από το θάνατό της, η Φίτζγκιμπον παρέδωσε το φιαλίδιο σε ένα φίλο της, ο οποίος αποφάσισε να το δώσει στον οίκο Duke προς δημοπράτηση.

«Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα τόσο προσωπικό κομμάτι της ιστορίας του Τσόρτσιλ προσφέρεται στην αγορά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο οίκος που πρόκειται να δημοπρατήσει το σπάνιο αυτό αντικείμενο στις 12 Μαρτίου στο Ντόρτσεστερ.

Το φιαλίδιο πρόκειται να δημοπρατηθεί μαζί με μια δήλωση που πιστοποιεί την προέλευσή του, υπογεγραμμένη από την ίδια την Φίτζγκιμπον. Όπως λένε οι ειδικοί, η τιμή πώλησης του αναμένεται να ανέλθει στα 600-700 ευρώ.

Ο Τσόρτσιλ πέθανε το 1965 σε ηλικία 90 ετών και ο οίκος δημοπρασιών θεωρεί τη χρονική συγκυρία ως την πλέον κατάλληλη.

«Το 2015 σηματοδοτεί την 50η επέτειο από το θάνατο του Τσόρτσιλ. Το αίμα αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση ενός τραυματισμού που σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τον άλλοτε πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον [για το φιαλίδιο]», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του οίκου Duke.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook