Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) πραγματοποίησε την Πέμπτη 27/1 συλλαλητήριο και στην δημοτική αγορά των Χανίων.

«Αυτό που επείγει περισσότερο είναι να τρέξει ο ΕΛΓΑ και να αποζημιώσει τους ανθρώπους στην Κουντούρα όπου οι ζημιές από το χαλάζι είναι τεράστιες. Όμως πρέπει να δοθούν και τιμές για να μπορούμε να κάτσουμε στις περιουσίες μας. Με 1,90 το λάδι, 0,70 το γάλα και με τα πορτοκάλια απούλητα, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για να σταματήσουμε να πληρώνουμε ορισμένους τόκους για τα δάνεια στις τράπεζες. δεν βγαίνουν τα λεφτά.» είπε το μέλος της γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ Γιάννης Κατσαρός

\”Ζούμε στα όρια τη ςένδειας. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα κατεδαφίσει όλα. Αυτό που παρακολουθούμε είναι φόροι και αυξήσεις στον ΦΠΑ. Δεν ενδιαφέρονται για την παραγωγή και για το πως θα επιβιώσουν οι άνθρωποι\” τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μηθύμνης Σοφοκλής Τσουρουνάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων Γιώργος Βενετάκης αναφέρθηκε στο κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων Χανίων επισημαίνοντας πως « την ώρα που εμείς παράγουμε το 25% των ζωοκομικών προϊόντων και το 75% το εισάγουμε, έρχεται το υπουργείο και μας κλείνει το σφαγείο για να μας δέσει τα χέρια και να ανοίξει πιο φαρδύ τον δρόμο για τα εισαγόμενα προϊόντα».
Επίσης και ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκών αγορών Χανίων Κώστας Καψωμενάκης έκανε λόγο για διαχρονικές αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, αναφερόμενος και στο θέμα των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές αλλά και στο κόστος των αγροτικών εφοδίων. 

\”…Λυπάμαι πολύ που εδώ έπρεπε να υπάρχουν 5000 αγρότες και δεν έχουν έρθει διότι δυστυχώς τους έχουν βάλει κομματικό φέσι άνθρωποι που δεν έπρεπε να είναι στα πράγματα στην αγροτική ομοσπονδία Χανίων. Έπρεπε να έχουν παραδώσει και να έχουν κάνει εκλογές\” επεσήμανε ο κ.Καψωμενάκης.

Αμέσως μετά το συλλαλητήριο οι διαδηλωτές πήγαν στην είσοδο του κτιρίου των δύο οικονομικών εφοριών των Χανίων επί της οδού Τζανακάκη και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου για μια περίπου ώρα.
Στην υπόλοιπη χώρα 
Σε συμβολικές καταλήψεις των περιφερειακών γραφείων του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ αλλά και υποκαταστημάτων της ΑΤΕ, προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σε ολόκληρη την χώρα. Κινητοποιήσεις έγινανι στον Έβρο, τα Τρίκαλα, την Θεσσαλονίκη, την Τρίπολη και τη Βέροια. Ειδικότερα, σε συμβολική κατάληψη των περιφερειακών γραφείων του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ στην Τρίπολη προχώρησαν, σήμερα αγρότες της ΠΑΣΥ, από την περιφέρεια της Πελοποννήσου. 
Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στη Βέροια, προχώρησαν, από τις 11 το πρωί, οι αγοροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ Πέλλας και Ημαθίας.
Στο μεταξύ, το Σάββατο το πρωί η ΠΑΣΥ έχει καλέσει σύσκεψη στο Κιλκίς, προκειμένου να καθοριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις της οργάνωσης, από την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα οργανώσουν και το συλλαλητήριο που προγραμματίζουν για τις 5 Φεβρουαρίου, στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, «Zootechnia», στη Θεσσαλονίκη.
Οι αγρότες – σύμφωνα με δηλώσεις τους – διεκδικούν έναν ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Υποστηρίζουν ότι «με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και χαράτσι» και καταγγέλλουν ότι «ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς». Να σημειωθεί ότι για αύριο, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου, στο Άργος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook