Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να καλεί τους θεσμούς να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για μια επόμενη συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, Ευρώπη και Ελλάδα δεν είναι καθόλου κοντά σε μια συμφωνία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε την Παρασκευή ότι Ελλάδα και εταίροι απέχουν πολύ μια συμφωνία, τονίζοντας πως χρειάζεται πρώτα η θετική εισήγηση των τριών θεσμών για την οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup.

Η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες  χαρακτήρισε, μάλιστα, έως και «απίθανο» το σενάριο να υπάρξει μια συμφωνία τη Δευτέρα καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμη επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κι όλα αυτά, την ώρα που πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν πως στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τη Δευτέρα «θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας» η οποία «θα αποτελέσει και το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ».

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει “ατύχημα”»

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο  συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγές από την γερμανική κυβέρνηση ανέφεραν την Παρασκευή πως γνωρίζουν ότι η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλη καθώς και ότι «μπορεί να γίνει ατύχημα», ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, όσον αφορά στο πρόγραμμα, υποστήριξαν πως μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει λόγο για «χρηματοδοτική γέφυρα», ωστόσο, στην πραγματικότητα «πρόκειται για το πρόγραμμα Σαμαρά με κάποιες ευελιξίες»

Νωρίτερα, το Βερολίνο μέσω του εκπρόσωπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, παρουσίασε τους όρους του για την επόμενη δόση στην Ελλάδα.

Ο Γιέγκερ διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει τον Μάρτιο καταβολή δανειακής δόσης προς την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει βάση για προπληρωμή.

Όπως είπε, υπάρχει σαφής συμφωνία στο Eurogroup η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Γιέγκερ είπε ότι θα αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πριν την καταβολή της τελευταίας δόσης, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο δόθηκε παράταση.

«Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα καταβολής μικρότερων δόσεων, όπως κατά το παρελθόν» τόνισε, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση κατέθετε νωρίτερα το λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προχωρούσε στην εφαρμογή του, τότε θα ήταν δυνατό να εκταμιευθεί νωρίτερα η τελευταία δόση της δανειακής βοήθειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook