Αναφορές στην ελληνική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της έγιναν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γαλλικής Βουλής.

Ο υπουργός εξωτερικών Αλαίν Ζυπέ μίλησε για «γενναίο και απαραίτητο πρόγραμμα που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» και απέκλεισε κάθε ιδέα χρεοκοπίας, ενώ ο σοσιαλιστής Πιέρ Μοσχοβιτσί χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» την μη έκδοση ευρωομολόγων.

«Έχουμε κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό», είπε ο Αλαίν Ζυπέ, «ώστε το Γιούρογκρουπ να φθάσει σε μια συμφωνία που να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα. Η Τρόικα εργάζεται για μια τεχνική συμφωνία με την Αθήνα στην προοπτική μιας καταβολής, στις αρχές Ιουλίου, της πέμπτης δόσης των 12 δις ευρώ από το σχέδιο υποστήριξης των 110 δις ευρώ που αποφασίστηκε το Μάιο του 2010» .

Η λύση εξαρτάται επίσης από την Ελλάδα. Υιοθέτησε μια νέα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική: μέτρα εξοικονόμησης, νέες αναδιαρθρώσεις καθώς και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να εισπραχθούν 50 δις μέχρι το 2015.

Αυτό το γενναίο και απαραίτητο πρόγραμμα πρέπει να υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή.

Θα μπορέσει να συνοδευτεί, εάν είναι απαραίτητο από ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, του οποίου οι όροι βρίσκονται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ.

Οτιδήποτε σχετικά με χρεοκοπία επί του ελληνικού χρέους σε κάθε περίπτωση αποκλείεται απολύτως, κατέληξε ο υπουργός.

Ο σοσιαλιστής και πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβιτσί ( προσκείμενος στον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Κάν), μίλησε για μια Ευρώπη που πεθαίνει μέσα στην «κακοφωνία» και την έλλειψη αλληλεγγύης, ενώ χαρακτήρισε ως «παραλογισμό» με τις σημερινές συνθήκες, μια άρνηση του Σαρκοζί για τα ευρωομόλογα.

«Η Ευρώπη», είπε «το γνωρίζετε, βυθίζεται στην κρίση. Και ενώ θα έπρεπε να είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της ευθύνης για να ξεπεραστεί η κρίση, για να σωθεί η ευρωζώνη, για να ξεκινήσει πάλι η ανάπτυξη και να συνοδεύσουμε τις καθεστωτικές μεταβάσεις στην Μεσόγειο, επικρατούν η δυσπιστία, η αταξία και η κακοφωνία που κινδυνεύουν δυστυχώς να κυριαρχήσουν στο Συμβούλιο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και απόδειξη όλων αυτών είναι η στάση σας προς την Ελλάδα» .

Υπογράμμισε ότι οι σοσιαλιστές από το ξεκίνημα ζήτησαν να δοθεί «χρόνος και αέρας» στην Ελλάδα και ότι αυτό ήταν το νόημα της δράσης του Στρος Καν στο ΔΝΤ.

Ο Πιερ Μοσκοβιτσί εξέφρασε την ευχή να συμμετέχει στην όλη προσπάθεια και ο ιδιωτικός τομέας διότι «είναι αδιανόητο» είπε, «οι θυσίες να φορτώνονται μόνο στις πλάτες των μισθωτών, των εργαζομένων και των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων» .

Υποστήριξε, ότι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν τα ομόλογα «Η λύση μιας εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, που θα επιτρέπει την επιμήκυνση ενός μέρους του ελληνικού χρέους χωρίς να οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία και να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μας φαίνεται ως μια σωστή κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα» .

Ως Ευρωπαίοι όμως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση μακροπρόθεσμα πρόσθεσε, « εφ\’όσον είναι αληθές ότι η παράταση των προθεσμιών δεν θα λύσει την ουσία του προβλήματος» .

«Η Ελλάδα παραμένει με εξωφρενικά επιτόκια, με μια οικονομία που δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και ένα δυσθεώρατο χρέος», είπε απευθυνόμενος δε στον υπουργό τόνισε : «Αυτήν την πραγματικότητα, αρνείται να τη δει η κυβέρνησή σας στηλωμένη στην άρνησή της να θέσει στο τραπέζι τα ζητήματα της ανάπτυξης και της αμοιβαιότητας του ευρωπαϊκού χρέους. Εάν τα δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα συνεχίσουν στην άρνησή τους αυτή, αργά ή γρήγορα θα χρειασθεί νέα θεραπεία για την Ελλάδα, με τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους κινδύνους για την Ευρώπη όπου οι κίνδυνοι μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι» .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook