Οι «ραγδαίες και καταιγιστικές», όπως χαρακτηρίζονται στα ρεπορτάζ, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν και σήμερα κεντρικό διεθνές θέμα του βουλγαρικού Τύπου.

Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας ανήγγειλαν σήμερα σαν κεντρική είδηση στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τους την απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης «ύστερα από την αποτυχία των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική παράταξη «Νέα Δημοκρατία» (ΝΔ), όπως μετέδωσε σε χαρακτηριστικό ρεπορτάζ το τηλεοπτικό κανάλι bTV.

«Αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός ανήγγειλε, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα διαδραματίζεται με φόντο μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπή των δημόσιων δαπανών και για αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων» σχολίασε το κανάλι «Νόβα Τελεβίζια (Νέα Τηλεόραση)». Ενώ σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, η ειδική απεσταλμένη της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, Αντελίνα Ράντεβα, ενημέρωσε για τις συμπλοκές «μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων προβοκατόρων, που επιτέθηκαν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με ρόπαλα και «κοκτέιλ Μολότοφ», όπως είπε η Βουλγάρα συντάκτης.

«Γενική απεργία μπλοκάρει την Ελλάδα. Η χώρα απολύτως παράλυτη από τις διαμαρτυρίες εναντίον των νέων μέτρων οικονομίας» » λέει στον τίτλο και στον υπότιτλο της η εφημερίδα «Ντούμα».

«Έβαλαν φωτιά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν στη Βουλή», γράφει η οικονομική ημερήσια «Κλάσα». «Ξύλο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αθήνα. 250 χιλιάδες διαμαρτύρονται στη Βουλή. Παράλυτη η Ελλάδα από 24ωρη γενική απεργία. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναζητά συναίνεση για το νέο πακέτο μέτρων οικονομίας», ενημερώνει η «Μόνιτορ» σε δύο μεγάλα ρεπορτάζ.

«Άγριες συγκρούσεις στη γενική απεργία στην Αθήνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συνεννοήθηκαν για το χρέος της Ελλάδας», γράφει η «Νοβινάρ». «Η Αθήνα στο αίμα. Έλληνες πετάνε γιαουρτάκια στην αστυνομία και πέτρες – στον πρωθυπουργό», αναφέρει η «Σταντάρ».

Οι συζητήσεις αρμοδίων Ευρωπαίων παραγόντων και οι ανακοινώσεις διεθνών εταιριών αξιολόγησης σχετικά με την Ελλάδα δίνουν το στίγμα της ειδησεογραφίας του βουλγαρικού Τύπου για τις διεθνείς προεκτάσεις των εξελίξεων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μελετά τρείς εναλλακτικές λύσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος του μεγάλου άρθρου, στο οποίο η οικονομική ημερήσια «Ντνέβνικ» ενημερώνει για τις προτάσεις διάφορων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο πρόσφατο συμβούλιο ECOFIN, επικαλούμενη το Reuters, τη βρετανική Financial Times και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

«Αντί να κόβει έξοδα, η Αθήνα τα αυξάνει» είναι ο τίτλος του μονόστηλου, το οποίο αφιερώνει η «Ντνέβνικ», επικαλούμενη τον απολογισμό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι τον περασμένο Μάιο. «Σώζουν τις ελληνικές τράπεζες με 20 δις. ευρώ» γράφει η οικονομική «Κλάσα». «Η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) και η Γαλλία είναι αντίθετες, οριστική απόφαση αναμένεται από βδομάδα», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα της Σόφιας την πρόσφατη συζήτηση στο ECOFIN. Η «Standard & Poor’s» κατέβασε την αξιολόγηση της για τέσσερις ηγετικούς τραπεζικούς θεσμούς στη νότιο γείτονα μας» ενημερώνει η εφημερίδα.

Την ίδια είδηση δημοσιεύουν και άλλες εφημερίδες, οι οποίες επισημαίνουν ενημερωτικά, ότι πρόκειται για τράπεζες με θυγατρικές στη Βουλγαρία.

zougla

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook