Έκλεισε την Πέμπτη για πρώτη φορά στην ιστορία του το μετρό της Πράγας, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο της Τσεχικής Δημοκρατίας παρέλυσε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα που γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δημοσιονομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Τα συνδικάτα των μεταφορών που κάλεσαν στην 24ωρη απεργία ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης μετά την εξαγγελία των σχεδίων της να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να αυξήσει το επίπεδο της φορολογίας και να περιορίσει τα επιδόματα πρόνοιας.

«Αυτή η απεργία γίνεται διότι ο κοινωνικός διάλογος απέτυχε, διότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί βάσει των προτάσεων των συνδικάτων που έχουν στόχο την προστασία των εργαζόμενων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» δήλωσε ο Λούμπος Πόμαϊμπικ, επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές, μιλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στην τσεχική πρωτεύουσα.

Οι απεργίες για εργασιακά θέματα είναι σπάνιες στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έγινε συγκριτικά μια από τις πλουσιότερες από τις 10 που ανήκαν στο σοβιετικό συνασπισμό και εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από επτά χρόνια. Η προηγούμενη μεγάλη απεργία είχε παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο επί ημέρες το 1997.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού έχει εξαγγείλει σχέδια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας, ώστε να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2016.

Οι κινήσεις της έχουν τη στήριξη των επενδυτών, αλλά τα συνδικάτα λένε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι εκείνοι που θα υποστούν το κόστος.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ανέλαβαν την εξουσία, οι μεταρρυθμίσεις, μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και οι μόνιμες εσωτερικές έριδες έχουν μειώσει δραστικά το ποσοστό των κομμάτων εξουσίας. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτό το μήνα έδειξε ότι το 90% όσων ψήφισαν είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα σταματήσουν αλλά προσφέρθηκε να τις «συζητήσει». Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η πλειοψηφία του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της απεργίας, αν και αρκετοί τη βρήκαν ενοχλητική.