Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου των Λιμνών πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Λιμνών μια και δεν θα λειτουργήσει ξανά έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας επειδή ο αριθμός των μαθητών της επόμενης χρονιάς μειώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 1935 φοιτούσαν στο σχολείο 117 μαθητές, το 1960 υπήρχαν 75 παιδιά και το 1970 οι μαθητές έφταναν τους 49 ενώ το 2011 ήσαν μόνο 8 μαθητές!

Οι μνήμες του Δημοτικού Σχολείου των Λιμνών σταματούν εδώ, μετά από 154 ολόκληρα χρόνια! Στο προαύλιο του Ιστορικού Σχολείου των Λιμνών στο «Κάτω Σχολειό» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, μας περίμενε μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια σχολική εκδήλωση που όμως δεν έμοιαζε σαν τις άλλες!

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λιμνών κ. Ζαχαρούλα Λεμπιδάκη η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Απόψε η αυλαία θα κλείσει οριστικά. Το κουδούνι του Σχολειού μας σήμερα χτύπησε για τελευταία φορά! Θύμα και αυτό που περίφημου μνημονίου και των δύσκολων ωρών που περνάει η Ελλάδα μας! Το Σχολείο μας λειτούργησε με όλες τις κατά καιρούς δύσκολες συνθήκες και έχει προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία τόσο του χωριού μας όσο και της γύρω περιοχής! Όλοι μας έχουμε διδαχθεί στα θρανία του, την αλφαβήτα και πάρα πολλοί είναι αυτοί που συνέχισαν και πέρα απ’ αυτό, διέπρεψαν στην κοινωνία κάνοντας το χωριό μας να είναι υπερήφανο αυτούς. Πολλοί επίσης εκπαιδευτικοί με αγάπη για τα παιδιά, τους δίδαξαν τα πρώτα γράμματα…»

Στη συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τον «τελευταίο» δάσκαλο του Σχολείου κ. Χαράλαμπο Τσιώτη για τα έξι χρόνια διδασκαλίας στους μαθητές των Λιμνών και είπε ότι δυστυχώς έτυχε σε εκείνον ο κλήρος για να παραδώσει το κλειδί του Σχολείου στο Δήμαρχο.

Τέλος, η πρόεδρος ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και καλή σταδιοδρομία, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του και είπε τα παρακάτω λόγια στον χαιρετισμό του: «…σε αυτές τις δύσκολες ημέρες πρέπει να διατηρήσουμε όλοι την αισιοδοξία μας, την ελπίδα μας και είναι καλό να ζούμε με τις αναμνήσεις μας. Τις αναμνήσεις αυτού του σχολείου, τις αναμνήσεις των ανθρώπων που πέρασαν και που δίδαξαν… Στόχος όλων μας είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών και γιαυτό οι τέσσερεις μαθητές θα μεταφερθούν σε σχολεία της Νεάπολης ή του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο εγώ διατηρώ μια ελπίδα και πιστεύω ότι το σχολείο θα ανοίξει πάλι! Αυτό το στηρίζω στην οικονομική και οικοδομική ανάπτυξη που έχει το χωριό συγκριτικά με τα γύρω χωριά! Οι Λίμνες έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «Τα όμορφα Χωριά» και ενός ακόμα ευρωπαϊκού προγράμματος. Συνεπώς υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και παράλληλα ανάπτυξη όπου στην πορεία δεν αποκλείεται να υπάρξει και ο ανάλογος αριθμός παιδιών και το Σχολείο να πάρει πάλι ζωή!»

Ο κ. Κουνενάκης τόνισε ακόμα ότι το σχολείο πρέπει να παραμείνει ζωντανό στην κοινωνία των Λιμνών και με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορέσει να παραχωρηθεί στον Μορφωτικό Σύλλογο ώστε να το φροντίζει και να το συντηρεί με στόχο να δημιουργηθεί ένας μουσειακός ιστορικός χώρος με στοιχεία του σχολείου αλλά και χώρος που θα φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του χωριού προς τιμή εκείνων που πέρασαν ως μαθητές αλλά και ως δάσκαλοι!

Ο κ. Χαράλαμπος Τσιώτης που είναι και ο τελευταίος δάσκαλος του χωριού δήλωσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι πραγματικά μία έκπληξη για εκείνον, μια και το κρατούσαν όλοι, μαθητές και γονείς, ως επτασφράγιστο μυστικό! «…όσο δύσκολο είναι σήμερα να κτιστεί ένα Σχολείο… τόσο εύκολο ήταν τότε. Άλλες εποχές, μόνοι τους οι άνθρωποι κουβάλησαν τις πέτρες και έκτισαν το Σχολείο για να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους. Τότε δεν χρειάζονταν οι σημερινές πολύπλοκες εγκρίσεις, αρκούσε μόνο η αγάπη και το μεράκι των κάτοικων…» με αυτά τα σοφά λόγια αποχαιρέτισε τις Λίμνες και τους μαθητές ο δάσκαλος.

Οι μικροί μαθητές αποχαιρέτισαν τη σχολική χρονιά απαγγέλλοντας ένα ποιηματάκι που είχε σαν θέμα το κλείσιμο του Σχολείου ενώ στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιμνών κ. Νεκτάριος Τσιχλής, ο παπά Καλιωράκης, ο παλιότερος δάσκαλος κ. Μιχάλης Τουτουδάκης ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γεμάτα αναμνήσεις δάκρυά του, και ο παπά Λαζαράκης με τους υπέροχους στίχους του που μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

Η τόσο ξεχωριστή αλλά και συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών και δώρων που είχε ετοιμάσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών και ο Δήμος Αγίου Νικολάου τα οποία απένειμε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο δάσκαλο του χωριού κ. Χαράλαμπο Τσιώτη. Επίσης ο σύλλογος προσέφερε στους μαθητές μία λευκή μπλουζίτσα με τυπωμένη μια αναμνηστική φωτογραφία των παιδιών με το δάσκαλο αλλά και άλλα όμορφα δωράκια.
Ακόμα οι κυρίες Πόπη Λεμπιδάκη και Ευαγγελία Κουνάλη, παλιές μαθήτριες του Σχολείου των Λιμνών, απήγγειλαν στίχους με τις αναμνήσεις από το σχολείο και φυσικά όπως πάντα είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο παραδοσιακό μπουφέ με σπιτικά εδέσματα τα οποία προσφέρθηκαν με αγάπη και χαμόγελο σε όλους.

Η ιστορία του Σχολείου των Λιμνών
Το Σεπτέμβριο του 1856 συνέβη ένας φοβερός σεισμός στην Κρήτη. Ο Σεισμός είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις πόλεις και στα χωριά. Τότε, ένας μεγάλος βράχος κατρακύλησε από την πλαγιά της Αγίας Φωτεινής και σαν από θαύμα σταμάτησε πάνω από το χωριό. Οι κάτοικοι αφού έσπασαν τον βράχο, μετέφεραν με κάρα τις πέτρες και έχτισαν το σχολείο των Λιμνών το 1857!