Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που οργάνωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου, ήταν η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σούδας, φιλόλογος κ. Μαράκη Μαρία.

Η κ. Μαράκη αναφέρθηκε στη μαθητική διαρροή και στην σχολική αποτυχία στην Κρήτη. Καταλήγοντας την ομιλία της επεσήμανε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι μια ευκαιρία ζωής για τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν την τυπική εκπαίδευση.

Την συμπαράσταση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο ΣΔΕ τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της κ. Γ. Βλαντής καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης, η Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Χρ. Χατζηδάκη, και η Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Υπαίθρου κ. Αμ. Μπασιά.

Στην ομιλία της η Διευθύντρια του ΣΔΕ Χανίων κ. Δασκαλάκη Βενετία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας τα οποία είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97. Είναι φορείς τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, δεδομένου ότι επεκτείνουν ή αντικαθιστούν την αρχική εκπαίδευση και απευθύνονται σε άτομα που θεωρούνται ενήλικα από την κοινωνία. Εντάσσονται σε δύο στρατηγικές δράσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων:

Α. στη στρατηγική της συμπληρωματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και

Β. στη στρατηγική της προσωπικής και κοινωνικοπολιτιστικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο βασικό στόχο τους που, σύμφωνα με τη σκοποθεσία της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Γι’ αυτό απευθύνεται σε νέους που αναζητούν κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση. Οι περισσότεροι των οποίων έχουν μόνο λίγες βασικές γνώσεις και η εμπειρία τους από το σχολείο είναι συχνά αρνητική. Χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης της κοινωνικής τους κατάστασης, κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμα περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι από τη κοινωνία.

Το ΣΔΕ Χανίων είναι ένα από τα 57 ΣΔΕ της Ελλάδας και λειτουργεί από το 2006. Από το 2008 λειτουργούν και τμήματα εκτός έδρας (Κολυμπάρι και Κίσαμος). Βασικό στοιχείο του, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την επίτευξη του σκοπού των ΣΔΕ. Το σχολείο μας, το συγκεκριμένο σχολικό έτος ανέπτυξε σημαντικό αριθμό επαφών με τοπικούς φορείς, διότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου πρέπει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές συνθήκες. Επίσης, ανέπτυξε επαφές με επιχειρήσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης των εκπαιδευομένων και προώθησης της απασχόλησης, υλοποίησε καινοτόμα προγράμματα (πχ χρήση μουσειοσκευής στην εκπαιδευτική διαδικασία) για τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη δημιουργία πολιτιστικών αγαθών και στην εν γένει ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, και ανέπτυξε επαφές με κοινωνικούς φορείς (συνδυάζοντας τη γνώση με την κοινωνική ευαισθησία π.χ. Ερυθρός Σταυρός, Φυλακές Αγιάς, Αννουσάκειο Ίδρυμα), με εκκλησιαστικούς φορείς, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Με τις παραπάνω δράσεις μας που προωθούν τη διά βίου μάθηση και την αειφόρο ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετείχαμε στο «Βραβείο του Αειφόρου Σχολείου» που θεσμοθετήθηκε φέτος. Η αναγνώριση των προσπαθειών μας και η πρόταση από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής να δοθεί ειδική διάκριση στο Σχολείο μας είναι για μας η μεγαλύτερη νίκη και ηθική αμοιβή για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας.

Το ΣΔΕ Χανίων, έχει καταφέρει να δώσει δυναμικά το στίγμα του στην τοπική κοινωνία ως ένα σχολείο ισότιμο με τα άλλα, έχοντας όμως καινοτομικά στοιχεία ως δομή. Γι’ αυτό και έχει ενισχύσει το προφίλ του στην εκπαίδευση ενηλίκων. Κύριος σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι δε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι /γονείς να γίνουν τα φωτεινά παραδείγματα και πρότυπα των μικρών μαθητών – παιδιών τους/μας, για τη δημιουργία μιας βαθύτερης εκπαιδευτικής αλλαγής, ενός σχολείου αειφόρου που θα στοχάζεται πάνω στην αξία της μάθησης.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς οι εκπαιδευόμενοι οι οποίοι μέσα από βιωματικές αφηγήσεις περιέγραψαν την σχέση τους με την εκπαίδευση, τα συναισθήματα και τις αλλαγές που έφερε το σχολείο στη ζωή τους.

Την οργανωτική ευθύνη είχαν οι εκπαιδευτικοί του Κοινωνικού Γραμματισμού και οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας του ΣΔΕ Χανίων και των παραρτημάτων Κολυμπαρίου και Καστελίου και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Εκπαιδεύτρια Κοινωνικού Γραμματισμού του ΣΔΕ Χανίων κ. Κ. Ματαλιωτάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook