Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις κυριαρχούν για άλλη μία ημέρα στον ξένο Τύπο. Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται αφενός στις προσπάθειες να αποφευχθεί η χρεοκοπία και αφετέρου στις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου που βρίσκεται αντιμέτωπος με διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, αλλά και με μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αρνείται να δεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας.

Το Reuters επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα, επικαλούμενο αναλυτές, πως οι ξένοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Ελλάδας να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επαναληφθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008.

Το BBC τονίζει ότι ο Γ.Παπανδρέου προχωρά σε ανασχηματισμό σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση. Το βρετανικό δίκτυο εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του, σημειώνοντας ότι, την ίδια ώρα, Νικόλα Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο ανασχηματισμός καθυστέρησε και θα ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή, μεταδίδει το CNN. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν φόβοι, μεταδίδει, ότι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι καταστροφική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, όπως έγινε το 2008 με Lehman Brothers.

Η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει εν μέσω του κινδύνου της χρεοκοπίας είναι ο τίτλος της Washington Post. Την Πέμπτη, γράφει η εφημερίδα, ο Γ.Παπανδρέου έδωσε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, προσπαθώντας από τη μία μεριά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και από την άλλη να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων.

Ο Guardian τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει μάχη για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η ηρεμία επέστρεψε στην Αθήνα, υπογραμμίζει, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες φοβούνται ότι ο ανασχηματισμός δεν θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Γερμανία και πως ζήτησε από το Βερολίνο να δεσμευθεί με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και λίγες ημέρες αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Independent ότι οι δύο μεγάλες δυναστείες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, η οικογένεια Παπανδρέου και η οικογένεια Καραμανλή στήνουν ψεύτικες μάχες, προωθώντας όμως παρόμοιες πολιτικές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό εξηγεί τη λαϊκή άρνηση στο ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.