Ιρανική κάψουλα που θα μεταφέρει έναν ζωντανό πίθηκο λίγο έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα θα εκτοξευτεί το φετινό καλοκαίρι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Τεχεράνης, μιλώντας λίγο μετά την εκτόξευση ενός ακόμα ιρανικού δορυφόρου.

«Ο πύραυλος Καβοσγκάρ-5 θα εκτοξευτεί τον μήνα του Μορντάντ [23 Ιουλίου – 23 Αυγούστου] με μια κάψουλα των 285 κιλών που θα μεταφέρει έναν πίθηκο σε ύψος 120 χιλιομέτρων» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Χαμίντ Φαζελί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Διαστήματος.

Η προαναγγελία έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες μετά την εκτόξευση μιας δοκιμαστικής έκδοσης της κάψουλας χωρίς ζωντανό φορτίο.

Ο Φαζελί είχε δηλώσει τότε ότι πρόκειται για πρόβα ενόψει της πρώτης ιρανικής επανδρωμένης αποστολής γύρω στο 2020.

Το 2010, εξάλλου, είχε προηγηθεί η εκτόξευση του πυραύλου Καβοσγκάρ-3 που μετέφερε στο διάστημα έναν αρουραίο, χελώνες και σκουλήκια.

Τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη υλοποιεί ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα, ανάλογο με τις διαστημικές βλέψεις άλλων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Οι Δυτικές κυβερνήσεις αντιδρούν, καθώς υποψιάζονται ότι το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί πρόφαση για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις πυρηνικές κεφαλές που φέρεται να προσπαθεί το Ιράν να κατασκευάσει.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τεχεράνη προχωρά ακάθεκτη. Η αρχή έγινε το 2009, όταν έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο με τον πύραυλο Σαφίρ-2.

Ο νέος πύραυλος Καβοσγκάρ φέρεται να είναι ικανός να μεταφέρει ένα μικρό φορτίο σε ύψος μέχρι 125 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος Σαφίρ 1-Β μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους των 50 κιλών σε ύψος έως 450 χιλιόμετρα, ενώ ο πύραυλος Σίμοργκ μπορεί να μεταφέρει αντίστοιχα φορτία στα 500 χιλιόμετρα.

Σε «πέντε ή έξι χρόνια», το Ιράν φιλοδοξεί να εκτοξεύει δορυφόρους στη λεγόμενη γεωστατική τροχιά, σε απόσταση 35.000 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τελευταίες δηλώσεις του Φαζελί ήρθαν λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Ρασάντ-1, ο οποίος θα μεταδώσει φωτογραφίες της Γης από ύψος 260 χιλιομέτρων.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, ακόμα τέσσερις δορυφόροι εγχώριας κατασκευής προγραμματίζεται να εκτοξευτούν μέχρι το Μάρτιο του 2012.

in

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook