Αναφορικά με τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών Κρήτης και απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώσει το πρόγραμμα δακοκτονίας οδηγώντας την παραγωγή σε πλήρη καταστροφή το ΚΚΕ Χανίων απέστειλε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε πλήρη αδιέξοδο και καταστροφή οδηγεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης –ΕΕ τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, που εντείνεται με τα μνημόνια και τις άγριες περικοπές για λαϊκές ανάγκες.

Η περσινή χρονιά με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο λάδι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τους έχει φέρει στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν τα διάφορα «ειδικά χαράτσια» που επιβάλλει η κυβέρνηση για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για την άρδευση από τους ΤΟΕΒ κλπ.

Η επίθεση δεν έχει τελειωμό. Τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση-τρόικα στα πλαίσια του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015 θα φέρουν καίρια πλήγματα στο όποιο αγροτικό εισόδημα έχει απομείνει, αφού:

• Θα υπάρξει νέα αύξηση στο υπέρογκο κόστος παραγωγής με την αλλαγή του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Θα επιβληθεί νέα μείωση τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Την ταφόπλακα όμως στους φτωχομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση να τη βάλει μέσω της μεγάλης συρρίκνωσης του προγράμματος δακοκτονίας.

Έφτασε στο απαράδεκτο σημείο να κάνει «μνημόσυνο» ακόμα και με ξένα κόλλυβα (χρήματα των αγροτών). Μειώνει δραστικά τα κονδύλια για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου καθώς και το απαιτούμενο προσωπικό σε ποσοστό κάτω του 50% του ήδη μειωμένου περσινού, οδηγώντας την παραγωγή σε πλήρη καταστροφή.

Μέχρι σήμερα δηλαδή, 10 μέρες πριν την πρώτη επέμβαση δακοκτονίας, το όλο πρόγραμμα είναι στον αέρα. Μισά κονδύλια, ανύπαρκτο προσωπικό, κανένα πρόγραμμα, καμιά ανάθεση υλοποίησης προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, αν και εισφορές για τη δακοκτονία πληρώνει άμεσα ο ελαιοπαραγωγός και προστασία του ελαιώνα από το δάκο δεν έχει.

Έχουν κάθε δίκιο λοιπόν οι διάφοροι φορείς της Κρήτης που διαμαρτύρονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Ποιος είναι ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα; Μήπως η πλήρης καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής;

• Για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή είναι διατεθειμένος να αναθεωρήσει τη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης και να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθώς και στην αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία; Άλλωστε χρήματα παρακρατημένα των αγροτών είναι.

• Τι άλλα μέτρα θα πάρει ώστε τα προγράμματα δακοκτονίας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση; Μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Δηλαδή την καταστροφή της παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η πρώτη επέμβαση έγινε 2 Ιουνίου.