Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός απόρων και αστέγων που σιτίζονται καθημερινά από τα φιλόπτωχα συσσίτια του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των συσσιτίων κ. Γιάννης Σκαράκης, τα συσσίτια της Σπλάντζιας εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση 240 άτομα και 60 οικογένειες, εκ των οποίων το 70% είναι Έλληνες, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων, αλλοδαπών.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η προσφορά των συσσιτίων, που λειτουργούν από το 1963, είναι πολύπλευρη και δεν περιορίζεται μόνο στη σίτιση καθώς περιλαμβάνει και την παροχή δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης στο οδοντιατρείο του συλλόγου των συσσιτίων, που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του αείμνηστου γιατρού και προέδρου των γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κώστα Νικηφοράκη.

Παράλληλα στο ισόγειο του χώρου λειτουργεί και βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχει και δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές άπορων οικογενειών.

Στα άμεσα σχέδια των Φιλόπτωχων Συσσιτίων της Σπλάντζιας είναι και η δημιουργία ξενώνα αστέγων. 

Στην ενίσχυση του έργου των συσσιτίων θα συμβάλει και η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου στο παλιό λιμάνι των Χανίων. 

Τη συναυλία οργανώνουν ο δήμος Χανίων η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χανίων, και ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός στο πλαίσιο και του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και οι παρευρισκόμενοι, έπειτα κι από προτροπή των καλλιτεχνών θα μπορούν να καταθέτουν χρήματα για το έργο των συσσιτίων της Σπλάντζιας.