Το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα σύντομα. Πολύτιμος χρόνος για να οριστικοποιηθεί το πακέτο σωτηρίας από την ΕΕ

"Η κατάσταση είναι σαφής: αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πληρώσει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει μια τέτοια δέσμευση", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς μια ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως η καταβολή περισσότερων χρημάτων εξαρτάται από την οριστικοποίηση ενός σχεδίου για την εγγύηση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας την επόμενη χρονιά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

"Αν με ρωτήσετε αν θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα με ένα δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σας πω ότι αυτό δεν είναι το πιθανότερο", δήλωσε η πηγή. "Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, η επεξεργασία των οποίων γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο και έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τεχνικά ζητήματα, πράγμα που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο".

Μια άλλη πηγή δήλωσε πως η πληρωμή από το ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ενδεχόμενο καθυστέρησης της βοήθειας

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ρόιτερς η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να καθυστερήσει έως τις 11 Ιουλίου, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό των ιδιωτών επενδυτών.

"Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο έως τις 11 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει για τελευταία φορά το Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι η διαφωνία για τον τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών δυσκολεύουν την πρόοδο όσον αφορά τη νέα χρηματοδότηση.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εν τω μεταξύ, αναφέρει το πρακτορείο, στο πιο επείγον θέμα της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης του δανείου, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

"Θα πρόκειται πιθανόν για μία προσέγγιση σε δύο στάδια. Πρώτα θα ασχοληθούμε με την επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας και μετά, έως τις 11 Ιουλίου, με το νέο τριετές πακέτο βοήθειας, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "κανείς δεν επιθυμεί μία στάση πληρωμών της Ελλάδας".

FT: Μαλακώνει η στάση της Γερμανίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Γερμανία έχει αρχίσει να "μαλακώνει" τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς δεν επιμένει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο που θα γίνει αυτή δυνατή.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στο έκτακτο προχθεσινό Συμβούλιο Eurogroup να γίνει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη κατά 7 χρόνια περίοδο λήξης.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η ΕΚΤ, η οποία θέλει η όποια συμμετοχή των ιδιωτών να γίνει με τρόπο που δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή να προκαλέσει την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία της χρεοκοπίας. Η ΕΚΤ προτιμά τη μέθοδο της ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή της επαναγοράς τους σε εθελοντική βάση, όταν λήγουν οι υφιστάμενοι τίτλοι.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι η επείγουσα ανάγκη - να συμφωνηθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο με τη συμβολή των ιδιωτών - έχει περιορισθεί μετά το μήνυμα που έστειλε το ΔΝΤ ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την καταβολή της επόμενης δόσης των 12 δις. ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ (Financial Stability Review), που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας στον τραπεζικό τομέα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

 «Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα ντόμινο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάντσιο κατά την παρουσίαση της έκθεσης, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εναντίον κάθε μορφής χρεοκοπίας με «κούρεμα» και εναντίον κάθε μορφής συμμετοχής ιδιωτών που μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή σε γεγονός αξιολόγησης».

Ο κ. Κονστάντσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι υπέρ της εθελοντικής αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες. «Δεν είμαστε εναντίον κάθε μορφής ανάμειξης των ιδιωτών», είπε, προσθέτοντας: «Κάποιου είδους πρωτοβουλία, κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης, θα μπορούσε να είναι νοητή. Δεν εναπόκειται σε εμάς να προτείνουμε λύσεις».

news247.gr