Όπως φαίνεται μετά την λύση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποφάσισε να περάσει στην δική του αντεπίθεση για το θέμα του ΟΦΗ.

Μετά την ψευδή διαρροή ειδήσεων περί αποβολής της κρητικής ομάδας από όλα τα πρωταθλήματα και τους δήθεν έμμεσους εκβιασμούς από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ ο κ. Πιλάβιος βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει για ακόμη μια φορά κατά της κρητικής ομάδας.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν συγκεκριμένα κομμάτια της ομιλίας του προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΠΟ από την άτυπη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

«Η ΕΠΟ δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνει ο σάκος του μποξ για κανέναν και για κανέναν λόγο», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και μίλησε για «καμπανάκι που χτύπησε η ΕΠΟ και ακούστηκε στους αρμόδιους φορείς».

«Εδώ δεν μπορεί κανένας να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του», τόνισε ο Σοφοκλής Πιλάβιος στην τοποθέτησή του για την προσφυγή του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια και συνέχισε:

«Υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών και του αυτοδιοίκητου. Η παραβίαση του αυτοδιοίκητου θίγει θεμελιώδεις κανόνες που έχει επιβάλει η FIFA, οι οποίοι είναι και σαφείς και αδιαπραγμάτευτοι, από τη διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο την ΕΠΟ, αλλά σε πρώτο βαθμό την Football League, η οποία δεν μπορεί να επικυρώσει τη βαθμολογία και να προχωρήσει στη διεξαγωγή των play off, όπως επίσης την Super League που αναμένει να υποδεχτεί τα νέα μέλη της για το πρωτάθλημα της προσεχούς αγωνιστικής σεζόν. Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια αφορά, συνεπώς, το σύνολο του ποδοσφαίρου μας και απεύχομαι να φτάσει η στιγμή που θα έχει συνέπειες στην Εθνική Ομάδα και στους συλλόγους που θα μας εκπροσωπήσουν στις διεθνείς διοργανώσεις», τόνισε και συνέχισε σχετικά με το θέμα των πλαστών ενημεροτήτων:

«Το ζήτημα ετέθη υπόψη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κανελλόπουλου διότι όπως ξέρετε δεν υπήρχε η απαιτούμενη συνδρομή και συνεργασία από φορείς του δημοσίου, ΔΟΥ και ΙΚΑ, προκειμένου να συλλεχθούν τα στοιχεία που ζητούσαμε. Είναι αλήθεια πως μέσα σε 3-4 ημέρες ο κ. Κανελλόπουλος ολοκλήρωσε την έρευνά του και μας απέστειλε το πόρισμα και τα στοιχεία που έλειπαν. Όλα τα χαρτιά πλέον βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων ποδοσφαιρικών οργάνων για τις περαιτέρω προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες. Ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα, δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα ποινικού δικαίου», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΠΟ απευθυνόμενος στα μέλη της ομοσπονδίας.

«Η UEFA προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει βλέποντας το ζήτημα που υπήρχε», είπε, στην αρχή της τοποθέτησής του για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και συνέχισε:

«Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από την ίδια την UEFA ως επίσκεψη βοήθειας. Δεν πρόκειται να πάρει απόφαση η UEFA. Θα βγάλει ένα πόρισμα που θα είναι εσωτερικό και εξασφαλίζει στο έπακρο την εμπιστευτικότητα. Η παρουσία των ανθρώπων της UEFA και της εταιρίας Price Waterhouse Cooper, που είναι ο αποκλειστικός της συνεργάτης στα θέματα της αδειοδότησης σε όλες τις Ομοσπονδίες μέλη της, και της οποίας εταιρείας το κύρος και η αξιοπιστία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, εξασφαλίζουν στο έπακρο το εμπιστευτικό και αδιάβλητο της διαδικασίας. Το πόρισμα αυτό το περιμένουμε στις αρχές της εβδομάδας και θα είναι στη διάθεση των μελών του Δ.Σ. αλλά και των ενδιαφερομένων».

Στη συνέχεια ο Σοφοκλής Πιλάβιος αναφέρθηκε στο θέμα της βίας, των επιχορηγήσεων των Σωματείων και τις επαφές με την Πολιτεία:

«Από προχθές το μεσημέρι υπάρχει πάνω στο γραφείο μου η γραπτή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και για τα δύο αυτά θέματα, για άμεση και θετική συμβολή που ζητήθηκε στις επαφές που είχαμε με την Πολιτεία στο διάστημα που μεσολάβησε από τη γενική συνέλευση μέχρι και σήμερα», είπε.

Το χρονικό διάστημα που πέρασε υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για απειλές κατά του ίδιου και –γενικότερα- στοχοποιήσεων προς ατόμων της ομοσπονδίας…

«Μίλησα επί μακρόν στην Γενική Συνέλευση για τις απειλές που δέχονται άνθρωποι της ομοσπονδίας, αλλά και εγώ προσωπικά. Δεν θέλω να σταθώ περισσότερο σε ένα ζήτημα που πραγματικά εξισώνει στα μάτια της κοινής γνώμης το ποδόσφαιρο με τις μαφιόζικες συμπεριφορές. Αυτή η εικόνα αδικεί το ποδόσφαιρο και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία. Γι΄αυτό το ζήτημα επισκέφθηκα χτες τον αθλητικό εισαγγελέα τον κ. Σιμιτζόγλου, στον οποίο παρέδωσα όσα στοιχεία είχαμε στη διάθεσή μας προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να πράξει τα δέοντα. Επίσης, και στον κ. Κανελλόπουλο έδωσα κατάθεση για το θέμα των απειλών, μετά από δικό του αίτημα», κατέληξε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΠΣΑΠ και στα «θέλω» του σωματείου των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είπε:

«Σας ενημερώνω πως είχα προσωπική επαφή με την FIFPro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) για να υλοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα σε εμάς, την FIFPro και τον ΠΣΑΠ, έτσι ώστε να λυθούν και οι απορίες που εκφράζονται από τον ΠΣΑΠ και οι εκκρεμότητες στους εγχώριους κανονισμούς, που πρέπει να ταυτίζονται με τους προτεινόμενους από την FIFA σχετικούς κανονισμούς. Το πιθανότερο είναι αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία, στην έδρα της FIFPro και να συνδυαστεί η εκεί παρουσία μας με αντίστοιχη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ της FIFPro και την ολλανδικής ομοσπονδίας».

Τέλος έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

«Το καμπανάκι που χτυπήσαμε ακούστηκε. Το μήνυμα που στείλαμε έπιασε τόπο. Αποδείξαμε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια χειρισμών και πρωτοβουλιών, όταν υπάρχει η ξεκάθαρη βούληση και η ακλόνητη αποφασιστικότητα. Δείξαμε πως οι θεσμοί μπορούν να λειτουργούν και πως ο διάλογος μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Ασφαλώς η προσπάθεια για την εξυγίανση και την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου δεν τελειώνει εδώ. Η ΕΠΟ μπορεί από τη Δευτέρα, με πολύ καλύτερους όρους, να κάνει μια νέα επανεκκίνηση. Αυτό είναι αναγκαίο εφόσον και τα ζητήματα έχουν μπει πλέον σε ένα δρόμο σοβαρής διαχείρισης αλλά και εμείς ως ΕΠΟ είναι ανάγκη να δώσουμε συνέχεια με την ίδια τη λειτουργία μας, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη και επιτυχή αντιμετώπισή τους. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως καμιά προσπάθεια δεν είναι μάταιη. Αρκεί να είναι ειλικρινής και να μην είναι φυγόπονη. Κάναμε την προσπάθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όταν παίρνεις στα σοβαρά τον εαυτό σου, αναγκάζεις και τους άλλους να σε πάρουν στα σοβαρά. Η ΕΠΟ δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνει ο σάκος του μποξ για κανέναν και για κανέναν λόγο», κατέληξε.