Την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός για την Ελλάδα από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας εκφράζει μέσα από τις στήλες της σημερινής ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «De Standaard» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λουκ Κόενε.

Συγκεκριμένα, ο Βέλγος Τραπεζίτης βλέπει δύο προβλήματα που παρεμποδίζουν την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση: κατά πρώτο λόγο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την συμφωνία με την τρόικα. «Ισχύει αυτή τη στιγμή η συμφωνία με την τρόικα ή όχι;

Και τι θα συμβεί εάν έλθει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα;», διερωτάται ο Λουκ Κόενε. Το δεύτερο πρόβλημα είναι τεχνικής φύσεως επισημαίνει, εκτιμώντας πως έχει να κάνει με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την συμμετοχή των ιδιωτών στα βάρη της ελληνικής διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Βέλγο τραπεζίτη, είναι αναγκαία η δημιουργία πλεονασμάτων στον ελληνικό προϋπολογισμό μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. «Σε αντίθετη περίπτωση», συμπληρώνει, «το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα όλη η ευρωπαϊκή βοήθεια να καταλήγει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο». «Μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προτείνει η Γερμανία, δεν αποτελεί λύση» υποστηρίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. «Κάτι τέτοιο θα έδινε στους Έλληνες την εντύπωση ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πέραν των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια», προσθέτει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook