Αιχμές, εκτός από τις συνήθεις φιλοφρονήσεις, περιλάμβανε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η απερχόμενη υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη εξέφρασε την ευχή ότι στο ζήτημα της ρύθμισης των αυθαιρέτων δεν θα επικρατήσει «λογιστική προσέγγιση», ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ, μίλησε για το «πάθος και το πείσμα που χαρακτηρίζει» την κυρία Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενος στην κυρία Μπιρμπίλη ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «ήταν εξαιρετική υπουργός, πίστεψε βαθιά σε αυτό που είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, τη σημαία που δεν πρόκειται να υποσταλεί, αυτή της πράσινης ανάπτυξης. Πίστεψε με το πάθος και το πείσμα που την χαρακτηρίζει και το πολέμησε σε καθημερινή βάση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην οποία οι προτεραιότητες πολλές φορές ήταν σε άλλη κατεύθυνση».

Η απερχόμενη υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι διαφώνησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων, όχι γιατί δεν αναγνώριζε την ανάγκη να βρεθούν πόροι αλλά επειδή το κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύει την αυθαιρεσία και δεν μπορεί να δημιουργούνται υπεραξίες σε μια περίοδο κρίσης σε βάρος αυτών που σεβάστηκαν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

«Η νομοθεσία υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί με την είσπραξη των προστίμων και βέβαια με όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις», ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη. «Θέλω να πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα δει το θέμα με όλες του τις εκφάνσεις και όχι μόνο από την πολύ σημαντική λογιστική προσέγγιση» σημείωσε.

«Σε περίοδο κρίσης, συνέχισε η τέως υπουργός, υπάρχει η τάση να προωθούνται εκείνες οι πολιτικές σε βάρος του περιβάλλοντος που στηρίζονται σε μια δήθεν ρεαλιστική αντιμετώπιση της προσπάθειας για ανάπτυξη. Είναι μύθος, είναι υπεκφυγή, είναι φιλί της ζωής σε ένα παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο» πρόσθεσε η κυρία Μπιρμπίλη.

«Πιστεύω βαθιά ότι για τη χώρα μας ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη είναι η πράσινη ανάπτυξη και θέλω να πιστεύω ότι η σημαία της πράσινης ανάπτυξης την οποία σήκωσε πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός δεν θα υποσταλεί» πρόσθεσε η τέως υπουργός.

Η κυρία Μπιρμπίλη δήλωσε ότι φεύγει γεμάτη και περήφανη που είχε την τιμή να είναι η πρώτη υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «δεν έρχομαι εδώ για να ανατρέψω πράγματα αλλά για να τα συνεχίσω» και ότι «η σημαία της πράσινης ανάπτυξης δεν θα υποσταλεί».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook