Χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας λειτουργεί το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σ' ένα κτίριο όπου καθημερινά μπαινοβγαίνουν πάνω από 3.000 άτομα, οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την αυτοψία που διενήργησαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, έπειτα από σχετική καταγγελία των μελών της παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων».

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι στο κτίριο, μετά την τοποθέτηση των μαγνητικών πυλών στην κεντρική είσοδο, έχουν αποκλειστεί όλες οι έξοδοι κινδύνου που βρίσκονται στο ισόγειο. «Σας γνωρίζουμε ότι από αυτοψία που διενήργησε αξιωματικός της υπηρεσίας μας, στις 3 Ιουνίου 2011, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι όλες οι έξοδοι κινδύνου του ισογείου είναι κλειδωμένες, εκτός από δύο προς την οδό 26ης Οκτωβρίου και μία προς την οδό Φράγκων, γεγονός το οποίο δεν είναι σύμφωνο με την από 24-12-2007 εγκεκριμένη από την υπηρεσία μας Έκθεση Επιθεώρησης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στους εκπροσώπους της δικηγορικής παράταξης αλλά και στην Επιτροπή Διοίκησης Δικαστικού Μεγάρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, αποκαλύπτεται ότι για το κτίριο δεν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας, καθώς δεν είχε υποβληθεί ούτε καν αίτηση για τη χορήγησή του από το 2007! Από τότε η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. «Από έλεγχο του αρχείου της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού», αναφέρεται στο έγγραφο στο οποίο γίνεται σύσταση για τη λήψη μέτρων: «Το παρόν κοινοποιείται στην Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου με τη σύσταση να ληφθεί μέριμνα για την, το συντομότερο δυνατόν, αποκατάσταση λειτουργίας και των υπόλοιπων εξόδων, καθώς και για την πλήρη υλοποίηση της εγκεκριμένης έκθεσης επιθεώρησης, ώστε να χορηγηθεί από την υπηρεσία μας πιστοποιητικό πυροπροστασίας», τονίζεται στο έγγραφο της Πυροσβεστικής.

Στις σχετικές καταγγελίες είχε προχωρήσει η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, μέλη της οποίας έχουν υποβάλει αναφορές στη διεύθυνση Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, καθώς και στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Οι εκπρόσωποι της παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» ζητούν έγγραφη βεβαίωση για το αν μετά την έκρηξη της βόμβας το κτίριο είναι ασφαλές, ενώ καταγγέλλουν μία σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων στο κτίριο. «Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δομηθεί στην εσωτερική περίμετρο και στους τέσσερις ορόφους όλες σχεδόν οι εσοχές που υπήρχαν προς φωτισμό και αερισμό. Εχουν γίνει εκατοντάδες παρεμβάσεις για την κατασκευή αυθαίρετων γραφείων κατά μήκος όλων των διαδρόμων», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην αναφορά προς την πολεοδομία. Στην καταγγελία προς τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται άθλια η κατάσταση στις δύο τουαλέτες που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

zougla.gr