Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα»,  με αφορμή τη νέα αποστολή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας του «Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ» προς τη Γάζα, διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 21/6 και ώρα 6:30μμ στο πάρκο Γεωργιάδη:

«ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ»

με σύντομες ομιλίες από τους Μ. Βέρρο, Χ. Ντακέλ και από τα μέλη της αποστολής του 2010 Δ. Κυρίλλου και Π. Συγγελάκη, μουσικοποιητικά δρώμενα από το 8ο Λύκειο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και πολύ μουσική όπου θα συμμετάσχουν οι Ross Daly, Miles Jay, Κ. Αβυσσινός, Σ. Αλεξάκης, Γ. Γιανναδάκης, Κ. Θωμά, Μ. Κανακάκης, Γ. Κασσωτάκης, Μ. Κατσούνα, Γ. Κρητικός, Γ. Μανωλάκης, Ε. Μαστορίδου, Γ. Μαυρομανωλάκης, Τ. Μπάρμπας, Μ. Παιγνιωτάκης, Γ. Παξιμαδάκης, Γ. Παπαϊωάννου,  Μ. Σκουμπάκης, Μ. Φασουλάκη και Α. Φραγκάκης.

Από τη φεγγαρόφωτη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα της 31 Μαΐου του 2010, όταν οι Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από οποιαδήποτε ακτή) στον πολυεθνικό ‘’Στολίσκο της Ελευθερίας’’, καταλαμβάνοντας όλα τα πλοία, δολοφονώντας 9 επιβάτες στο Τουρκικό, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους και οδηγώντας δια της βίας το σύνολο των συλληφθέντων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, πέρασε περίπου ένας χρόνος. Οι 38 Έλληνες της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετείχαν στην διεθνή αυτή αποστολή –τη δεύτερη σε αριθμό επιβαινόντων αντιπροσωπεία- συνελήφθησαν, κάποιοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, τα υπάρχοντά τους κλάπηκαν, ενώ τα 2 Ελληνικά πλοία της αποστολής, σε αντίθεση με τα Τουρκικά που αποδεσμεύθηκαν σε τρεις μόλις μήνες μετά το πειρατικό συμβάν, βρίσκονται ακόμα υπό Ισραηλινή κατοχή στο λιμάνι της Χάιφας προσβάλλοντας έτσι βάναυσα τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.

Σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν τότε ισχυρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις καταγγελίας που οδήγησαν το Ισραήλ σε σχετική απομόνωση και -πρόσκαιρη έστω- διπλωματική αναδίπλωση. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που ορίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπήρξε αποκαλυπτική σε ότι αφορά την χρήση άμετρης και αναίτιας βίας. Οι περισσότερες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών ζητούσαν τότε και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ενώ παράλληλα, ορισμένοι από αυτούς, εκπονούσαν σχέδια για την υλοποίησή τους χωρίς όμως να γίνει δυνατό να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών αποφάσεων για τα στοιχειώδη δικαιώματα και τις βιοτικές ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού.

Σήμερα η Μέση Ανατολή αλλάζει. Όποια κι’ αν είναι η εξέλιξη, όποια κι αν είναι η νέα γεωπολιτική μορφολογία, όποιες ηγεμονίες περιφερειακές και παγκόσμιες αναδιαταχθούν, η πορεία των ανθρώπων της περιοχής προς την χειραφέτησή τους είναι βέβαιο ότι συντελείται. Τα ολιγαρχικά και αυταρχικά καθεστώτα που μακροημέρευσαν, στηριζόμενα στη συνεργασία και συνενοχή των καθ’ ημάς επαιρομένων για την πολιτική και κοινωνική τους δημοκρατία κρατών, καταρρέουν. Την ίδια στιγμή διατηρείται, εκεί όπου η κοιτίδα του πολιτισμού, στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ιστορίας, με ανθρωποφύλακες –για την ειρωνεία της ιστορίας-αυτούς που μέχρι χθες υπήρξαν θύματα και σήμερα έγιναν θύτες.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», γενεσιουργός συνιστώσα του κινήματος για το σπάσιμο της 44χρονης πολιορκίας, συμμετέχει και πάλι με τρόπο καθοριστικό στην νέα διεθνή Πρωτοβουλία  «Freedom Flotilla II – Stay Human» στο πλαίσιο μιας νέας, ευρύτερης, ριζικά αναβαθμισμένης, διεθνούς αποστολής. Περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, δηλαδή σε λίγες μέρες, η αποστολή με περισσότερα από 10 σκάφη και πάνω από 1000 επιβάτες, υποστηρικτές του εγχειρήματος, ανάμεσά τους, ευρωβουλευτές, βουλευτές, εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, δημοσιογράφους από διεθνή ΜΜΕ, θα πλεύσει για μια ακόμα φορά  προς τη Γάζα μεταφέροντας και πάλι φορτίο χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ, προσηλωμένο στην επιθετική του στρατηγική, αγνοώντας τα διδάγματα της ιστορίας αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών στην ευρύτερη περιοχή, επενδύει στο μίσος και συνάμα επιδίδεται σε μικροπολιτικούς εκβιαστικούς χειρισμούς σπίλωσης και ακύρωσης της αποστολής. Πέρα όμως από τις διπλωματικές πιέσεις που εξασκεί προς τις Ευρωπαϊκές κυρίως κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, απαιτεί να εμποδιστεί με κάθε τρόπο ο απόπλους των σκαφών, προβάλλοντες έωλες εικασίες περί μεταφοράς «όπλων» και συμμετοχή «τρομοκρατών».

Πιστεύοντας βαθειά, ότι αυτή η νέα προσπάθεια αξίζει να διαχυθεί ευρέως και να υποστηριχθεί έμπρακτα από την Ελληνική κοινωνία, απευθυνόμαστε δημόσια σε όλους τους συμπολίτες μας και τους καλούμε να στηρίξουν ηθικά, υλικά και οικονομικά τη δράση της Πρωτοβουλίας, υπογράφοντας παράλληλα το κείμενο ‘‘συλλογής υπογραφών’’ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας www.shiptogaza.gr απορρίπτοντας έτσι τα φαιδρά επιχειρήματα του Ισραήλ, που επιχειρούν να καλύψουν τα πραγματικά αίτια της επικυρίαρχης συμπεριφοράς και τους επιθετικούς σχεδιασμούς του.

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας: Εθνική Τράπεζα 116/772732-18 ή IBAN: GR 8101101160000011677273218 SWIFT[BIC]: ETHNGRAA.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6978000947 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook