Σημαντικές δυσκολίες εντοπίζονται στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε γίνει και νωρίτερα γνωστό από κοινοτικές πηγές που τόνιζαν ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά στο Brussels Group κι ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το σαββατοκύριακο.

Κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα “πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου”.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι “να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη”. Από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές αν και αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφωνίες διαμηνύουν ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα.

Ωστόσο, νωρίτερα κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για καλό κλίμα συνεργασίας, για ουσιαστικές και λεπτομερείς συνομιλίες χωρίς να κρύβουν το γεγονός ότι ουπάρχουν και σημεία τριβής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 18 δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων και προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα αλλά μεταρρυθμίσεις/δράσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και για την ολοκλήρωση της κατάρτισης του περιουσιολογίου αλλά και η λοταρία για τη συλλογή αποδείξεων.

Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως μεταδίδει το MEGA, υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%, κάτι που για την κυβέρνηση αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να είναι ανελαστικοί όσον αφορά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι είναι μην υπάρξει υπέρβαση των δαπανών.

Στα “αγκάθια” συγκαταλέγεται το ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σενάριο φαντασίας.

Πιθανό σενάριο είναι επίσης, οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Σταδιακό “φρένο” προωθείται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ είναι πιθανός ο φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.

Πολύ σημαντικό για την αύξηση των εσόδων του κράτους θεωρείται η online απόδοση του ΦΠΑ γι’ αυτό και αναμένονται κίνητρα για χρήση χρεωστικών καρτών ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι δυο πλευρές δεν τις αποκλείουν με την κυβέρνηση, ωστόσο, να θέλει στρατηγικό ρόλο του Δημοσίου και συμμετοχή στο νέο σχήμα, τασσόμενη όμως υπέρ των συμπράξεων με διεθνείς συνέργιες.

Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να «τρέξει» το νομοθετικό έργο με έξι νομοσχέδια (ανασύσταση ΕΡΤ, νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταπολέμηση της αθλητικής βίας, σωφρονιστικά καταστήματα, αναδιάρθρωση δημοσίου και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας) να κατατίθενται έως το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες ο Νίκος Θεοχαράκης (γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής του υπ.Οικονομικών) και η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο ο βασικός δαπραγματευτής της Ελλάδος, Γιώργος Χουλιαράκης, έμεινε χθες στην Αθήνα, φθάνοντας το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, κάτι που δείχνει ότι ούτε οι θεσμοί αλλά ούτε η Αθήνα ήταν έτομοι να ξεκινήσουν να συζητούν μέχρι και σήμερα το πρωί.

Το κλίμα ήταν βαρύ από χθες ήδη, καθώς πριν καν σταλεί η νέα λίστα, ξέσπασαν οι πρώτες αντιδικίες με τους θεσμούς. Μάλιστα, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει ισχυρά φοροεισπρακτικά μέτρα και δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group μπορεί να καθυστερήσουν ή και να αναβληθούν.

Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, αν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκλιση Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook