Τα εκατό χρόνια εόρτασε σήμερα ο Ιερός Ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης στην Νέα Χώρα των Χανίων, από τα εγκαίνια του,  την 1η Απριλίου του 1915 επί Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Αγαθαγγέλου Νινολάκη. 

Επέτειο εκατό χρόνων εορτάζει και η ενοριακή κοινότητα που όπως ανέφερε ο οικείος εφημέριος  και ιερατικώς προϊστάμενος του ναού Πρωτ. Αντώνιος Σαπουνάκης, μετά τον εγκαινιασμό του ναού αμέσως συγκροτήθηκε η ενορία. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός κατά το οποίο απονέμουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που δούλεψαν και παρέδωσαν αυτό το ωραίο μνημείο.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού συμπροσευχουμένων ιερέων και πλήθους κόσμου, καθώς και  Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αιωνίας μνήμης και αφέσεως των αμαρτιών των κτητόρων και ανακαινιστών του ναού.

Η συνέχεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε μία εποχή που όλα εξατμίζονται φανερώνεται μέσα από τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τότε που ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρός Αγαθάγγελος Νινολάκης παρέδωσε αυτόν τον μεγαλοπρεπέστατο ναό στους Χανιώτες. Η Εκκλησία όχι ως κτιριακή κατασκευή, αλλά ως σώμα με κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό συνεχίζει αναλλοίωτα το έργο της. Η αγάπη των ανθρώπων προς τον Θεό και η δυνατή ελληνορθόδοξη πίστη μας είναι διαχρονική και συνεχώς καρποφόρα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο μας για να διακονηθεί αλλά για να διακονήσει και να σώσει τον άνθρωπο. Για να γίνει κάποιος πρώτος πρέπει να γίνει δούλος και διάκονος πάντων. Η ταπείνωση και η μετάνοια είναι οι οδοί της σωτηρίας. Λαμπρό παράδειγμα και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία την οποία εορτάζουμε σήμερα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η απόνομή του οφφικίου με εντολή της Α.Θ.Π. και Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Μουσικολογιώτατο πρωτοψάλτη της ενορίας κ. Αντώνιο Πεζανάκη, σε Άρχοντα Μαΐστωρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Την χειροθεσία – απονομή τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός, ενώ το Πατριαρχικό Γράμμα ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook