Με ένα ακόμα δυνατό όπλο στην ανάπτυξη του ερευνητικού του έργου ενισχύθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τη συνεργασία-στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έθεσε σε λειτουργία το Υπερ-υπολογιστικό Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας, ένα σύστημα που αποτελεί την πλέον σημαντική υποδομή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα για το τμήμα Φυσικής, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο πεδίο της έρευνας που διεξάγεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στους κόλπους του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το συγκεκριμένο έργο με διάρκεια περίπου 3,5 χρόνια και προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα REGROT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γ. Τσιρώνη. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει τεχνογνωσία στις σχετικές επιστημονικές περιοχές, μέσω πρόσληψης σημαντικού αριθμού νέων επιστημόνων, αγοράς καινούργιου πειραματικού εξοπλισμού, καθώς και σημαντικού υπολογιστικού εξοπλισμού και να καταστήσει το κέντρο, ένα εθνικό κέντρο αριστείας στη θεωρητική, υπολογιστική και πειραματική φυσική.

Το νέο Υπερυπολογιστικό Κέντρο μάλιστα, φέρει το όνομα του Nicolas Metropolis, ενός κορυφαίου Έλληνα φυσικού, ο οποίος διέπρεψε διεθνώς και θεωρείται μεταξύ άλλων ως ένας από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, κατέχοντας την 5η θέση στην Ευρώπη και την 43η σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη, η οποία παρευρέθηκε στην ειδική εκδήλωση του τμήματος Φυσικής για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των συνεργιών της Περιφέρειας Κρήτης με Ιδρύματα και φορείς της Κρήτης, εξήρε το σπουδαίο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και του τμήματος Φυσικής και τόνισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει συνεργασίες με τα εκπαιδευτικά και τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, συνέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οφέλη για τους πολίτες της Κρήτης. Χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες δίνουν ώθηση στα Ιδρύματα του τόπου μας και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και αναγνώριση σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η υπολογιστική μονάδα έρευνας, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική υποδομή στην Περιφέρειά μας η οποία ενισχύει την τεχνολογική και γνωστική ανάπτυξη της Κρήτης. 

Ευχόμαστε όλοι μας καλή επιτυχία στη λειτουργία του Υπερ-υπολογιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου που μας κάνει υπερήφανους και ελπίζουμε ότι θα προσφέρει νέα επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook