Με στόχο την συγκέντρωση δύο δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει περαίωση αυθαιρέτων, με τη σύμπραξη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιηθεί τώρα που είναι υπουργός Περιβάλλοντος.

Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με γενναίες εκπτώσεις τα πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Σύμφωνα με την Ημερησία, οι εκπτώσεις θα είναι από 50% ως 80% στο ύψος των προστίμων που ισχύουν σήμερα και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε ως και 36 δόσεις.

Με προθεσμία ορισμένων μηνών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις οικονομικές εφορίες προκειμένου να δηλώσουν την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση.

Θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με σημαντικές μειώσεις τόσο τα σωρευμένα από το παρελθόν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, όσο και τα μελλοντικά ετήσια πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου.

Από τη ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα εξαιρεθούν όσα κτίσματα είναι χτισμένα σε δάση και σε ρέματα, τα υπόλοιπα ωστόσο θα υπόκεινται στην τακτοποίηση και τα έσοδα θα θεωρούνται δημόσιο έσοδο, θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα καταγράφονται.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε εφορίες και πολεοδομικά γραφεία είναι καταγεγραμμένοι 350.000 – 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με πρόστιμα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει αλλά τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook