Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε νέα συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αυτή την φορά. προειδοποιεί

για το ενδεχόμενο διάδοσης της κρίσης του ευρώ στο Βέλγιο και την Ιταλία.

\”Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία\”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Γιούνκερ.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, αναφέρει ο Γιούνκερ μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία \”αναξιόχρεη\”, κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. \”Παίζουμε με τη φωτιά\”, συμπλήρωσε.

Και αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία αυτή, αυτό μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στη συνέχεια το Βέλγιο και η Ιταλία.

Ουσιαστικά στην συνέντευξη του αυτή ο Γιούνκερ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τα χθεσινά λεγόμενα του στην εφημερίδα Tagesspiegel, όπου και τονίζει ότι θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά προειδοποιεί ότι είναι κατά της διάσπασης συγκεκριμένων ορίων σε αυτό το στάδιο.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε χρεοκοπία της ελληνικής δημοκρατίας ούτε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας» δήλωσε χθες ο Γιούνκερ.

Ακόμα τάχθηκε ξεκάθαρα κατά ενός «σκληρού κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων καθώς «Δεν έχουμε απολύτως καμία εμπειρία σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, αν ένα μέλος μίας νομισματικής ένωσης, όπως αυτής που έχουμε, έκανε ένα τέτοιο βήμα», προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν μπορώ παρά να προειδοποιήσω για μία τέτοια κίνηση».

newscode.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook