Η αναφορά της γερμανικής Bild και του γαλλικού Paris Match πως είδαν βίντεο που είχε τραβήξει επιβάτης την ώρα της συντριβής της πτήσης 4U9525 στις γαλλικές Άλπεις: Οι γαλλικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα λένε πως δεν έχουν υπόψη τους τέτοιο υλικό, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν τέτοιο υλικό θα μπορούσε καν να είχε «επιβιώσει» της σφοδρής συντριβής.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλάβουμε τι συνέβη» λέει, από τον τόπο των ερευνών, ο Κάρστεν Σπορ, διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, μητρικής της Germanwings. 

Η σχολή πιλότων γνώριζε ότι ο Λούμπιτς είχε υποστεί βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο

Το βίντεο δεν δημοσιεύτηκε, αλλά τα δύο ΜΜΕ περιγράφουν τις χαοτικές σκηνές -με τους επιβάτες να φωνάζουν- και υποστηρίζουν πως η γνησιότητα του βίντεο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας που χειρίζεται την υπόθεση, Μπρις Ρομπέν, ανέφερε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως δεν έχει υπόψη του τέτοιο εύρημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εντοπιστεί αριθμός κινητών τηλεφώνων από το σημείο της συντριβής αλλά σε πολύ κακή κατάσταση και, όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε εάν μπορούν να αξιοποιηθούν».

Ο εισαγγελέας είχε υπογραμμίσει, όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, πως είχε βρεθεί στο σημείο των ερευνών δύο ώρες νωρίτερα και δεν είχε ακουστεί τίποτε για κάποιο τέτοιο βίντεο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο εισαγγελέας απεύθυνε έκκληση «αν υπάρχει τέτοιο βίντεο, να παραδοθεί στις Αρχές».

Ανάλογες ήταν και οι αναφορές από τη χωροφυλακή: «Απολύτως λανθασμένες» χαρακτήρισε τις αναφορές γύρω από το βίντεο ο εκπρόσωπος του σώματος Ζαν-Μαρκ Μενισινί μιλώντας στο CNN, λέγοντας επίσης πως δεν έχουν εξεταστεί κινητά που έχουν βρεθεί. 

Σε κανάλια και ενημερωτικές ιστοσελίδες, αφθονούν αφ’ ενός οι αμφιβολίες που εκφράζουν τεχνικοί για το εάν θα μπορούσε να «επιζήσει» της σφοδρής σύγκρουσης τέτοιο υλικό (το ίδιο το αεροσκάφος, υπενθυμίζεται, έγινε κομμάτια) και αφ΄ετέρου οι επικρίσεις για την επιλογή των δύο ΜΜΕ να δημοσιεύσουν περιγραφές σκηνών που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικά παραπάνω στην πληροφόρηση για το δυστύχημα, και μάλιστα την ώρα που οι συγγενείς περιμένουν να αναγνωριστούν οι διαμελισμένες σοροί των θυμάτων.

Διευθυντής Lufthansa: «Θα χρειαστεί χρόνος»

Στην περιοχή των γαλλικών Άλπεων που γίνονται οι έρευνες τόπου έχουν βρεθεί πάνω από 450 συγγενείς των θυμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της Germanwings, της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, βρέθηκε στο σημείο την Τετάρτη και σχεδιάζει να συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων.

«Θα χρειαστεί πολύς, πολύς καιρός μέχρι να καταλάβουμε πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο» είπε ο Σπορ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε πως η εταιρεία μαθαίνει «μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα». Ο Σπορ δεν απάντησε σχετικά με το εάν η εταιρεία γνώριζε το ψυχολογικό ιστορικό του συγκυβερνήτη. 

Ελπίδες για γρήγορη αναγνώριση των σορών

Οι έρευνες στις γαλλικές Άλπεις συνεχίζονται και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε αισιόδοξος πως όλες οι σοροί θα έχουν ταυτοποιηθεί «το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο». Αυτήν την εικόνα έχει από την πληροφόρηση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως διευκρίνισε. 

Η διάνοιξη δρόμου προς τα βουνά έχει επιταχύνει σημαντικά το έργο των ερευνών. Μέχρι πρότινος, οι εκτιμήσεις για την αναγνώριση των λειψάνων, με σύγκριση γενετικού υλικού, έφταναν τις αρκετές εβδομάδες.

Παράλληλα, στο γερμανικό Χάλτερν, από το οποίο ήταν 16 μαθητές και δύο δασκάλες που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (Μ.Τετάρτη για τους Καθολικούς) οικουμενική θεία λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook