Με μία σαφή υπαναχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ ως προς το τίμημα που θα καταβάλουν οι ιδιώτες πιστωτές και με ένα, εξίσου ξεκάθαρο, μήνυμα στήριξης του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, Βερολίνο και Παρίσι άνοιξαν χθες την αντίστροφη μέτρηση για το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί διαμήνυσαν ότι υιοθετούν κοινή γραμμή όσον αφορά τη λύση που προωθείται για την Ελλάδα, ενώ αφετηρία αυτής της νέας προσέγγισης αποτελεί το βήμα πίσω που κάνει η κυρία Μέρκελ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στην ελληνική διάσωση και η αποδοχή από μέρους της ενός μοντέλου βασισμένου στην «Πρωτοβουλία της Βιέννης».

«ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «καλή βάση» για μία συμφωνία για την Ελλάδα είναι η αποκαλούμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», με την οποία οι τράπεζες συμφώνησαν το 2009 να διατηρήσουν την έκθεσή τους στην Κεντρική Ευρώπη, παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρόταση που έχει θέσει στο τραπέζι ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν και προβλέπει την εθελοντική διακράτηση-ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία και έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες πιστωτές.

«Η Πρωτοβουλία της Βιέννης... αποτελεί καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση», είπε η κυρία Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Σαρκοζί, αποδεχόμενη για πρώτη φορά την προοπτική του rollover στα ελληνικά ομόλογα - μία προοπτική στην οποία εμφανίζεται ανοιχτή και η ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις αυτές της κυρίας Μέρκελ σηματοδοτούν στροφή της πολιτικής της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα, όπως αυτή είχε εκδηλωθεί με επιστολή του υπουργού Οικονομικών της χώρας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο οποίος πρότεινε την επταετή διακράτηση του συνόλου του ελληνικού χρέους - μία προοπτική την οποία διεθνείς οίκοι και ευρωτραπεζίτες θεωρούν ταυτόσημη με επιλεκτική χρεοκοπία.

«Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πέρα σε αυτό και νομίζω ότι είναι λογικό να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς», δήλωσε χθες η κυρία Μέρκελ.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί έθεσε τέσσερα κριτήρια που θα πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα: Η μετακύλιση του χρέους να είναι εθελοντική, να μην προκαλέσει «πιστωτικό επεισόδιο», να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, γιατί ίσως να έχουμε άλλα θέματα τον Αύγουστο και είμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Η δήλωση αυτή του Γάλλου προέδρου δίνει και στίγμα πιθανής επιτάχυνσης της συμφωνίας για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ και η ίδια η κυρία Μέρκελ διέψευσε τις προχθεσινές πληροφορίες με βάση τις οποίες το Βερολίνο πίεσε για μετάθεση των τελικών αποφάσεων στον Σεπτέμβριο. «Οσο πιο γρήγορα έχουμε λύση, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία είναι «αποφασισμένες να υπερασπιστούν το ευρώ».

Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι η πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών «θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της Βιέννης» και σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι τέτοιο ώστε «η Ελλάδα να μπορεί να οικοδομήσει πάνω σε αυτό».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και οι θερμές δηλώσεις στήριξης της κυρίας Μέρκελ προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ετοιμοπόλεμο».

«Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είναι ετοιμοπόλεμος και έχει τη στήριξή μας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές μαζί του διαπίστωσε πως ο κ. Παπανδρέου «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται».

Kerdos.gr