Πτώση της τάξεως του 10% καταγράφεται το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου στις διανυκτερεύσεις στα Ξενοδοχεία των Χανίων σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του ξενοδόχων του νομού κ. Νίκος Κόρακας.

Όπως τονίζει ο κ. Κόρακας παρά τα αισιόδοξα μηνύματα του Απριλίου, εντούτοις  το μήνα Μάιο δεν παρατηρήθηκε  καμία αύξηση σε  ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις επισκεπτών στα Χανιά, ενώ  τον Ιούνιο τα πράγματα χειροτέρευσαν καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε μια έστω μια στασιμότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αλά αντίθετα είχαμε μείωση  σε διψήφια ποσοστά.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τους ξενοδόχους των Χανίων οι οποίοι όπως σημειώνει ο κ. Κόρακας αποδίδουν αυτή την πτώση" στην απουσία του νομού από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και στο ότι έχει περάσει προς τα έξω οτι τα Χανιά είναι ένας προορισμός από  όπου γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη με ότι αυτό συνεπάγεται."

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα Χανιά άλλοι τουριστικού προορισμοί της χώρας σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο κ. Κόρακας σημειώνουν αύξηση αυτή την περίοδο σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα  τους και τις διανυκτερεύσεις της τάξεως ακόμα και του 20%. Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ηράκλειο. Όπως δηλώνει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς σε ότι αφορά τις αφίξεις στο νομό, το μήνα Ιούνιο καταγράφεται αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ανάλογη είναι η αίσθηση και για τις διανυκτερεύσεις καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Για τους προηγούμνους μήνες ο κ. Μεταξάς σημειώνει ότι οι διαφορές με την προηγούμενη χρονιά δεν είναι αξιοσημείωτες.

Στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων κ. Μανώλη Τσακαλάκη, ο Μάιος του 2010 ήταν καλύτερος συγκριτικά με τον φετινό και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα υπάρξουν αρκετά άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.

Στο σύνολό της, πάντως, η φετινή σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο, έστω κι αν δεν επαληθεύονται οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης. Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου εκτιμούν ότι στο «κλείσιμο» της σεζόν οι αφίξεις θα έχουν καταγράψει αύξηση της τάξεως του 5%-7%, ποσοστό που απέχει σημαντικά από το +10% που υπήρχε σαν αρχική εικόνα.

«Ο Απρίλιος και ο Μάιος δεν πήγαν καθόλου καλά και ο Ιούνιος δεν έχει τις πληρότητες που υπολογίζαμε. Πιστεύω, όμως, ότι η χρονιά θα είναι τελικά θετική καθώς είναι ικανοποιητικές οι κρατήσεις τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τελικά αυξηθούν κατά 10% οι διανυκτερεύσεις και κατά 7% ο τζίρος, γιατί θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2001 που η Ελλάδα είχε έσοδα 10,57 δισ. ευρώ από τον τουρισμό» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσακαλάκης.

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης των τουριστών που επιλέγουν το Ρέθυμνο ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι κυρίως η Γαλλία, το Βέλγιο, Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Ρωσία. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, σημαντική μείωση παρατηρείται φέτος από την αγορά της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας, μεγάλη αύξηση από τη Ρωσία, ενώ επανακάμπτει η αγορά της Αγγλίας.