Μετά τη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για τη συμμετοχή ιδιωτών, κυρίως τραπεζών, στο νέο πακέτο βοήθειας που λέγεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 150 δισ. ευρώ, ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, λέει ότι με την εμπλοκή ιδιωτών η Ευρωπαϊκή Ένωση “παίζει με τη φωτιά”.

Η επιλογή αυτή, που η Γερμανία θέτει ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να μας δανείζει, θεωρείται από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup πάρα πολύ επικίνδυνη. Μπορεί όπως λέει να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή σε ελληνική χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία \”αναξιόχρεη\”, κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. \”Παίζουμε με τη φωτιά\”, είπε.

\”Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία\”, κατέληξε.

Να κοπεί η εισφορά της Ελλάδας από τα συγχρηματοδοτούμενα

Με άλλη συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ προτείνει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ελλάδα και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρώπη “παρουσιάζεται σαν ένας πατέρας που δέρνει το παιδί του”.“Θα ήθελα λοιπόν, ως ΕΕ, να αρθρώσουμε επίσης έναν πολιτικο-οικονομικό λόγο, ο οποίος να ξαναδώσει στους Ελληνες την ελπίδα\”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ με τη συνέντευξή του αυτή καθιστά απολύτως σαφές ότι, η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, από την Ελλάδα, των προγραμμάτων της ΕΕ για τη Συνοχή και την Περιφέρεια \”θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να ανασταλεί όσον αφορά την Ελλάδα\”.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ εκφράζει, τέλος, και την \”ανησυχία\” του μπροστά στην ογκούμενη εχθρότητα για την ΕΕ πληθυσμών της Ευρώπης, που είναι αντιμέτωποι με προγράμματα οικονομικής λιτότητας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα ο κ. Παπανδρέου θα δει και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook